Istarska klobasica je i kulturna baština

Osnivači udruge S klobasicom u Europu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Osnivači udruge S klobasicom u Europu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Dvadesetak ljubitelja kobasica raznih struka i nekoliko proizvođača osnovalo je u Svetom Petru u Šumi udrugu "S klobasicom u Europu", koja bi trebala zamijeniti općinsku upravu u organizaciji istoimene manifestacije, koja će se u svom petom izdanju održati 11. i 12. ožujka. Ciljevi udruge su još i širi, jer će se ona baviti promicanjem i njegovanjem tradicije i običaja Istre u proizvodnji kobasičarskih i drugih tradicionalnih istarskih proizvoda, te predstavljati tradiciju istarskog kobasičarstva na drugim sličnim manifestacijama.

Već se nekoliko godina razvija neformalna mreža južno i srednoevropskih kobasičarskih manifestacija i udruga. Umreženo ih je već desetak, a aktivni dionik u toj mreži bit će i novoosnovana supetarska udruga. Kakve se kobasice proizvode kod partnerskih udruga i predstavljaju na partnerskim manifestacijama, u nas će se moći vidjeti i kušati na gourmet-danu srednjoeuropskih kobasica u sklopu ovogodišnjeg sajma "S klobasicom u Europu".

Za predsjednika udruge "S klobasicom u Europu" izabran je Mario Bratulić, za dopredsjednika Mihael Budak, za tajnika Milan Udovičić, a uz njih su za članove predsjedništva izabrani još Luka Jelenić i Branko Franjul. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter