Istarska kamping-odmorišta luksuzna i poželjna

Kamping odmorište u Motovunu
Kamping odmorište u Motovunu

Jučer je u radnom posjetu Istri boravio predsjednik Svjetske asocijacije kampista i karavanista (FICC) Joao Alves Pereire, koji je u društvu pionira kamping-turizma u Istri i Hrvatskoj Jerka Sladoljeva obišao dva već funkcionalna i jedno buduće kamping- odmorište u središnjoj Istri, u Motovunu, Selini kraj Sv. Lovreča i Bankima kraj Tinjana, te na kraju obilaska posjetio tvrtku Valamar, koja u svom sastavu ima 11 kampova na području Istre.

U obilasku središnje Istre Pereirea i Sladoljeva pratio je direktor Turističke zajednice središnje Istre Radenko Sloković, a u Motovunu su se susreli i razgovarali s Igorom Legovićem, direktorom hotela Kaštel, koji upravlja i prvim istarskim kamping-odmorištem u podnožju motovunskog brijega; u Selini, gdje je kamping-odmorište proradilo uoči ovog ljeta, razgovarali su s Jasminom Antolović Terlević, a u Bankima, gdje će kamping- odmorište biti integrirano u budući kamp, za čije su uređenje tek počeli pripremni radovi, domaćin im je bio Darko Banko.

Odmor u kućama na kotačima

Pereire i Sladoljev već su u uvodnim razgovorima sa svojim domaćinima naglasili kako je ove sezone Hrvatska, uz Skandinaviju i Njemačku, registrirana kao top-destinacija među kampistima, i kako bi bilo tržišno vrlo poticajno razvijati taj dio turističke ponude i u budućnosti. Pereire je upozorio na veliku razliku među posjetiteljima klasičnih autokampova, koji dolaze na "morski" odmor i stacioniraju se u prosjeku do dva tjedna u jednom autokampu, i među turistima koji na odmor odlaze kamperima odnosno karavan-vozilima, kućama na kotačima.

Ovi potonji ne žele u kampove, njih ne zanima klasična turistička ponuda u vidu plaža, mora i sunca, već su to takozvani "itinerarski turisti" koji odmor provode u putovanju i na pojedinoj se lokaciji - a poželjno je da su to registrirana i opremljena kamping-odmorišta - zadržavaju od jednog do tri dana. Takvo je ponašanje gostiju u kamperima potvrdio i Igor Legović iz Motovuna, rekavši da se na njihovom kamping-odmorištu gosti u prosjeku zadržavaju svega dva dana, a za to vrijeme razgledaju zanimljivosti i atrakcije u okolici i onda nastavljaju svoj put.

Joao Alves Pereire je kamping-odmorištem u Motovunu bio vrlo impresioniran, ocijenio ga je vrlo luksuznim, jer uz sve poželjne infrastrukturne sadržaje (struja, voda, zbrinjavanje otpadnih voda, sanitarije) ima čak i bazen, dok većina europskih parking-odmorišta pruža jedino prostor za parking kamper-vozila i tekuću vodu. Oduševljen je bio i kamping-odmorištem u Selini, koji je ondje početkom sezone otvorila obitelj Legović-Antolović, također ponudivši sve nužne infrastrukturne priključke, a povrh toga i tuševe.

Na trećoj posjećenoj lokaciji, u selu Banki na Tinjanštini, Pereire je vrlo pozitivno ocijenio nakanu investitora Darka Banka da u sklopu budućeg kampa, usred netaknute prirode, posebna parcela bude namijenjena kamping-odmorištu.

Sustavi online promidžbe

- Vaša prednost su lokacije, njihova autentičnost u kulturnom krajoliku središnje Istre, s prekrasnim vidicima i mirom prirodnog okruženja, to će se vašim gostima zasigurno dopasti i nemojte ih bombardirati raznim adrenalinskim atrakcijama, već radije nađite načina kako da i takvim gostima ponudite vašu izvrsnu hranu, poručio je Joao Alves Pererire, inače Portugalac, svojim istarskim domaćinima.

Vlasnike kamping-odmorišta i malih kampova u istarskoj unutrašnjosti pozvao je da se uključe u sustave online promidžbe i bookinga preko web-servisa organizacije FICC, te najavio svoj ponovni dolazak za koju godinu da se uvjeri kako će se razvijati zasad samo najavljeni projekti i  hoće li se Istra i Hrvatska, pogotovo u kategoriji kamping-odmorišta, približiti opsegu potreba takve kategorije gostiju.

Naime, u cijeloj Hrvatskoj postoji svega desetak kamping-odmorišta, a u Istri ih je zasad samo tri, dok ih druge europske top-kamping destinacije imaju mnogo više: Skandinavija oko 800, a Njemačka čak dvije tisuće! (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter