Istarska Hvidra protiv Lepe Brene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nemamo ništa protiv pjesama, ali imamo protiv osoba koje su se javno svrstale uz agresore, kaže Zdenko Požgain, predsjednik Zajednice udruga Hvidre Istarske županije.

Naime, istarska Hvidra oštro se protivi najavljenom nastupu Lepe Brene 15. svibnja u Tinjanu i traže da nadležne institucije zabrane taj koncert. Smatraju da je organiziranje koncerta Fahrete Jahic Živojinovic, odnosno Lepe Brene, bilo gdje u Hrvatskoj omalovažavanje svih hrvatskih branitelja zato što je, napominju, ta srpska pjevacica u vrijeme Domovinskog rata "uveseljavala cetnike i agresore te ih na taj nacin poticala u agresiji".

- Naš zahtjev nema veze s njenom nacionalnošcu. Uostalom, u Istri su vec nastupali mnogi glazbenici iz Srbije i nikada nismo reagirali. Mi nismo bili niti smo protiv bilo kojeg pjevaca, dolazio on iz Srbije ili iz neke druge države, vec smo protiv onih koji su se javno borili protiv Hrvatske, kaže Požgain.

U istarskoj Hvidri navode da se Lepa Brena slikala na "agresorskim tenkovima u cetnickoj odori" cime je "odredila svoj osobni stav i odabrala stranu". Požgain nam, medutim, nije znao reci hoce li Hvidra organizirati prosvjed u Tinjanu, kao što su svojedobno zbog iste pjevacice ucinile njihove kolege u Zagrebu i Splitu.

No, napominje da ce u petak u Umagu biti održana sjednica istarske Hvidre nakon koje ce se vjerojatno znati više o aktivnostima koje ce ta udruga poduzeti zbog nastupa Lepe Brene u Tinjanu. Zasad nam je tek rekao da dopis u kojem se protive njenom nastupu nisu poslali na adresu organizatora i Opcine Tinjan, vec iskljucivo medijima.

Organizator koncerta Mladen Sirotic, kojeg smo zamolili da nam komentira zahtjev Hvidre, kaže da se za organiziranje nastupa Lepe Brene odlucio nakon njenog koncerta u Zagrebu.

- Ako može Zagreb, može i Tinjan, rekao je Sirotic.


Podijeli: Facebook Twiter