Istarska, hrvatska i svjetska plesna meka

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Iako je Svetvinčenat već 18 godina domaćin Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, od subote navečer to je mjesto postalo pravo plesno središte – ne samo istarsko i hrvatsko, već i u puno širem kontekstu. Naime tada je svečano inauguriran Mediteranski plesni centar koji će kroz cijelu godinu biti otvoren plesačima za njihove programe i rezidencije.

- Savičenta nije samo Festival plesa i neverbalnog kazališta koji se tu odvija krajem srpnja u trajanju od četiri-pet dana, Savičenta će sada živjeti ples kroz cijelu godinu jer smo uredili i klima-uređajima opremili prostor Mediteranskog plesnog centra. Premda sam Mediteranski plesni centar djeluje već sedam godina, od 2010., sada je zahvaljujući Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji i Općini Svetvinčenat stekao uvjete za rad tijekom cijele godine. Do sada je to bilo neizvedivo, budući da nije bilo grijanja. Osim grijanja, uređeni su i popratni prostori, kao i kuhinja, kazala je Snježana Abramović Milković, umjetnička selektorica Festivala plesa i neverbalnog kazališta.

Ona je naglasila da selekcije za plesne rezidencije u ovim prostorima kreću od travnja i od tada će stalno ovdje boraviti razni plesni umjetnici koji će stvarati svoje predstave, tako da će se Svetvinčenat ponovno naći na svjetskoj karti plesnih zbivanja kao vrlo važno središte.

- Imamo puno upita od raznih umjetnika iz Hrvatske, Europe, ali i ostatka svijeta, čak iz Novog Zelanda. Uz to, ovdje će se odvijati i edukativni programi za djecu i odrasle, a u Istri ima sjajnih plesnih umjetnika, koji će se također uključiti u sastavu raznih programa, kazala je Abramović Milković ističući da će se ovogodišnje izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održati od 20. do 23. srpnja te da je sada Svetvinčenat prava plesna lokacija.

Načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan zahvalio se svim umjetnicima koji su do sada i koji će u budućnosti sudjelovati u plesnim programima u ovome mjestu te naglasio je da je u proteklih sedam godina utrošeno više od milijun kuna za ovaj prostor, od čega oko 300 tisuća kuna za ove najnovije radove.

„Ako imaš cilj, naći ćeš i put do njega“, kazao je istarski župan Valter Flego koji je naglasio kako je tijekom proteklih godina Pićan dobio Centar za nematerijalnu kulturu, Pazin Kuću za pisce, Draguć Kuću fresaka, a Svetvinčenat sada i Mediteranski plesni centar koji će biti u funkciji kroz cijelu godinu.

- To je dodatna vrijednost za Svetvinčenat, umjetnike koji će tu stvarati, ali i za turiste, zaključio je Flego.

U nastavku je odigrana plesna predstava „U očima“, a izvođačice su Roberta Milevoj i Zrinka Užbinec, koje su i autorice i koreografkinje uz Matiju Ferlina. Dio autorskog tima predstave je i Bojan Gagić.

Riječ je o plesnom dijalogu kao svojevrsnom preoblikovanju prostoru susreta, ali i pokazivanju mogućnosti tijela koji priču kazuje sugestivno, emotivno i snažno. Taj plesni materijal koji nastaje tijekom predstave onda se mijenja, a veliku ulogu u svemu tome imaju i repetitivno izvođenje i ponavljanje. Imajući u obzir visoku kvalitetu izvođačica, dobar rezultat nije mogao izostati.

Produkciju ove predstave potpisuju Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu; Kultura promjene; Teatar &TD u sklopu međunarodnog projekta apap — Performing Europe koji podupire Europska komisija Kultura 2007–2013, Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter