Istarska hitna pomoc spremna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preustroj Hitne medicinske pomoci, koji se primjenjuje od 1. studenog, vec je drugoga dana pokazao manjkavosti kad je na Krku od infarkta, pred zakljucanom hitnom, preminuo 70-godišnjak dok se jedini tamošnji tim s lijecnikom nalazio u Rijeci radi druge hitne intervencije. Kakva je situacija nakon reorganizacije u Istri i postoji li mogucnost da se tako nešto dogodi, provjerili smo u Umagu, Porecu i Buzetu te razgovarali s ravnateljicom županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenijom Družetic Božic.

Voditeljica Hitne medicinske pomoci u Umagu dr. Jovanka Popovic Glavicic kaže da su takvi slucajevi moguci i na to vec dugo upozoravaju. "Na podrucju Bujštine reorganizacija donosi znacajan pad standarda. Dosad smo imali osam timova 1 (cine ih jedan lijecnik, dvije medicinske sestre ili tehnicara, od kojih je jedan vozac) s osam, a u sezoni i deset lijecnika, cime smo vjerojatnost takvih nemilih dogadaja sveli na minimum. Unatoc timu 2 (cine ga dvije medicinske sestre ili tehnicara od kojih je jedan vozac), ostali smo bez dva lijecnika pa više nemamo drugog lijecnika nocu i vikendima, što se nije dogodilo u posljednjih dvadesetak godina. Prijašnji standard neophodno je zadržati, posebno do otvaranja izvanbolnickog hitnog prijema, za koji su potrebni novac i vrijeme te do specijalizacije djelatnika za hitnu medicinu, za koju ne znamo kad ce poceti", istaknula je.

Informaciju da ce za Umag biti financirana još tri lijecnika, što je na sjednici bujskog vijeca iznio gradonacelnik Edi Andreašic, komentirala je rijecima da realizaciju obecanog ocekuju što prije.

U Porecu, po rijecima donedavnog voditelja dr. Davora Stipica, pacijenti koji nocu dolaze na hitnu, ukoliko je jedini tim 1 na terenu, od 1. studenog nailaze na zatvorena vrata. "Ne preostaje im drugo nego zvati operatere na broj 112, koji ce im reci da cekaju povratak tima ili otidu u najbližu bolnicu u drugom gradu. To je posebno zabrinjavajuce ako znamo da covjek koji ne pokazuje znakove života od infarkta umire za od šest do deset minuta bez adekvatne intervencije. Medicinske sestre nisu paramedici i imaju ogranicene ovlasti, u skladu sa Zakonom o sestrinstvu. Ranije smo imali po jednog ili dva lijecnika, dvije sestre ili tehnicara i dva vozaca radnim danima te dva tima s lijecnicima vikendom. Da nam se ne bi dogodio slucaj poput onoga na Krku, za nas bi bilo idealno dobiti još jedan tim 1, a neophodno bar tim 2", istaknuo je.

U Buzetu se, u neslužbenom razgovoru doznajemo, ne može dogoditi tragicni slucaj poput onoga u Krku. Gradovi u Istri sufinancirat ce dolaske na poziv, što znaci da kad ekipa hitne izade na intervenciju ne zakljucava svoja vrata, vec zove sestru. Ovakva je organizacija ugradena u nov sustav Hitne medicinske pomoci upravo na inicijativu djelatnika buzetske hitne koji su upozoravali da bi se u suprotnom doista moglo dogoditi da se pacijent u kriticnom stanju zatekne pred zakljucanim vratima. Tim više što se zadnjih mjeseci na sjeveru Istre susrecu s dosta internistickih hitnoca. U Hitnoj medicinskoj pomoci imali su nekoliko pacijenata koje su zbog srcanog zastoja uspješno reanimirali.

- Situacija poput one na Krku uvijek je, nažalost, moguca, jer tim Hitne medicinske pomoci ne može biti odjednom na dva mjesta. Sustav je kapacitiran za po jedan hitan slucaj, ne možemo biti neracionalni u njegovom ustroju, ali pripremamo se za najteže slucajeve i radimo na tome da budemo maksimalno efikasni. Jako sam optimisticna po pitanju kvalitete naše Hitne medicinske pomoci, za što je kljucan nastavak vježbanja, edukacije i opremanja, odgovorila je ravnateljica.

U dogovoru sa Županijom još ce neko vrijeme nastaviti raditi prema principima od prije 1. studenog, na traženje lijecnika opce medicine, dok se ne organiziraju centri obiteljske medicine.

- U ispostavi Buzet 24 sata dnevno djeluje tim 1 s lijecnikom specijalistom hitne medicine, medicinskom sestrom i vozacem, a kad su oni na terenu, u stanici dežura medicinska sestra. Po jedan tim 1 radi i u Labinu i Pazinu, gdje po potrebi nocu vrata stanice otvaraju medicinske sestre iz stacionara. U Porecu je aktivan tim 1, a na zahtjev Grada, odnosno Županije, nocu ce od nedjelje ili ponedjeljka dežurati i jedna sestra koju tek treba zaposliti. Jedan tim 1 ima i Rovinj, kao i dežurstvo jedne sestre. Umag ima 24 sata dnevno tim 1 i tim 2, koji cine medicinska sestra i vozac, a Pula dva tima 1, kazala je Družetic Božic.

Dodaje da je tijeku organizacija dijela nadstandarda koje Ministarstvo nije predvidjelo, pa ce se za to pobrinuti istarski zavod i Županija, a ukljucuje, primjerice, drugu medicinsku sestru tijekom noci, dodatne lijecnike u Umagu, rad po pozivu i kucne posjete.

- U pripremi je i prijemno-dojavna jedinica u Puli, cije aktiviranje planiramo do 1. prosinca. U njoj ce dežurati po dvije medicinske sestre ili tehnicara od kojih ce jedan komunicirati s pozivateljem, a drugi direktnom linijom alarmirati najbližu ispostavu Hitne medicinske pomoci, odnosno ekipu na terenu. Na ulazu u hitne stanice bit ce postavljeni posebni portafoni za direktno i besplatno komuniciranje s tom jedinicom, objasnila je dr. Družetic Božic. (Kristina FLEGAR, G. C. Š)


Podijeli: Facebook Twiter