Istarska glazbena večer u Mimari

Aleksandra Golojka i Samanta Stell
Aleksandra Golojka i Samanta Stell

Muzej Mimara sinoć je ugostio istarske glazbenike koji su ondje obilježili deset godina djelovanja, stvaranja, očuvanja i promocije glazbe istarskih skladatelja.

Dvosatnim koncertom pod nazivom "Zvuci Istre" u solidno popunjenoj dvorani Mimare predstavilo se dvanaestero glazbenika Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU).

Na kraju glazbene večeri predsjednik HDGU-a Prerad Detiček uručio je koordinatorici pododbora Aleksandri Golojki priznanje za desetu obljetnicu djelovanja.

Publiku je kroz program vodila Dolores Biasiol Vojnić, a glazbenu je večer otvorio pijanist Vladimir Mlinarić sa skladbom "Impromtu" pulskog skladatelja Branka Okmace, te nastavio s "Tokatom" Bruna Bjelinskog, skladatelja rođenog u Trstu.

Uslijedila je skladba "Pendes", također Branka Okmace, u komornoj izvedbi flautistica Samante Stell i Nataše Dragun, klarinetista Tončija Trinajstića i pijanistice Aleksandre Golojke.

Skladateljski opus Branka Okmace zaključila je praizvedba "Pastorale" skladane za marimbu, uz neizostavni utjecaj istarskog melosa, u izvedbi udaraljkaša Vedrana Vojnića. Potom je pred zagrebačkom publikom nastupila pijanistica Tatiana Šverko s Pot-pourri II iz opere "Nozze istriane", najpoznatije opere jednog od najvećih istarskih skladatelja, Antonia Smareglie, a program se nastavio djelom još jednog izuzetnog istarskog skladatelja – Nella Milottija i njegova "Concerta in modo istriano" u izvedbi Žarka Ignjatovića na gitari.

Ignjatović je potom izveo i skladbu "The moments", tri minijature za gitaru skladateljica Laure Mjeda Čuperjani unijevši publiku u tri glazbena ugođaja – melodiozni, motorički i meditativni.

Uslijedila je "Molitva Jurja Dobrile (Oče budi volja tvoja)" skladana povodom 200. obljetnice rođenja Jurja Dobrile, u izvedbi sopranistice Mile Soldatić Marić uz klavirsku pratnju skladateljice djela Elde Krajcar Percan.

Glazbenice su zajedno izvele i tri solo pjesme Dobriše Cesarića – "Slap", "Uzdišu vali pjeni se more" i "Voćka poslije kiše", koje je također uglazbila Krajcar Percan.

Duo Nesactivm – Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Golojka na glasoviru su četveroručno izvele skladbu Luigia Donore - "Miniature istriane", a kompoziciju "Čari igre" u kojoj se koristi istarska ljestvica u pastoralnom i plesnom karakteru skladateljice Đeni Dekleva Radaković, izveli su Vedran Vojnić na vibrafonu i Elda Krajcar Percan na klaviru.

Glazbeni motivi nadahnuti istarskom glazbenom ljestvicom dominirali su u gotovo svim skladbama, a kraj koncerta obilježio je Bruno Krajcar – prvo skladbom "Istarska rapsodija" u izvedbi flautistice Samante Stell i uz klavirsku pratnju Aleksandre Golojke, a potom Krajcarovom klavirskom jazz izvedbom njegove skladbe "Vino".

Koncert je simbolično zaključila kompozicija "Daleki dom" koju je na tekst Mate Balote uglazbio Bruno Krajcar koju je uz klavirsku pratnju autora nadahnuto izvela Mila Soldatić Marić.

Na kraju koncerta publici i izvođačima se obratio predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Prerad Detiček, predavši Istarskom pododboru priznanje za desetu obljetnicu djelovanja. Pritom je istaknuo i tri koordinatora Istarskog pododbora HDGU-a: pokretača osnivanja i prvu koordinatoricu Eldu Krajcar Percan, zatim Vedrana Vojnića i sadašnju koordinatoricu Aleksandru Golojku, koja je potom zahvalila tajnici društva Almi Davčik-Petošić i svim izvođačima na širenju i promicanju glazbene umjetnosti.

Koncert su u organizaciji središnjeg odbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika poduprli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Istarska županija, a zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima iz Istre druženje izvođača, skladatelja i zadovoljne publike nastavilo se na prigodnom domjenku.  (Napisala i snimila Ana PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter