Istarska divljac legalno na stolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja izdalo je pazinskoj Agenciji za ruralni razvoj Istre rješenje kojim se utvrduje da AZRRI-jev objekt za rasijecanje i preradu "mesa papkara, kopitara, divljaci i uzgojene divljaci" udovoljava uvjetima odredenima propisima o hrani te se pod brojem 2.627 uvodi u upisnik odobrenih objekata koji vodi Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Time je okoncan višemjesecni probni rad odnosno pokusna proizvodnja te nakon izdavanja ovog rješenja AZRRI može meso i mesne preradevine iz svoga objekta u Pazinu legalno distribuirati na tržište.

U rješenju Ministarstva taksativno su nabrojane vrste životinja koje se mogu rasijecati - to su goveda, ovce, koze, svinje i "kopitari" od domacih, te divlji papkari i drugi divlji sisavci, divlji zecevi i divlje ptice; a nabrojane su i vrste preradevina koje se, od mesa svih u rješenju spomenutih životinja, u istom pogonu smiju proizvoditi: kobasice, suhomesnati proizvodi, polugotova i gotova jela od mesa, slanina, i "ostalo".

Izdavanje ovog rješenja veliki je korak ne samo za AZRRI, vec i za sve istarske uzgajivace autohtonih pasmina i za lovacke udruge kao dobavljace, a za istarske ugostitelje kao kupce mesa i mesnih preradevina, jer je sada legalno pokriven cjelokupni put mesa od uzgoja do stola, odnosno krajnjeg potrošaca. Prisjetimo se, donedavno se meso divljaci ulovljene u Istri nije moglo legalno naci na jelovnicima istarskih ugostitelja, a ono što se nudilo dolazilo je izvan Istre. Sada - može.

Dok je rasijecanje i prerada mesa istarskog goveda kroz dosadašnje probne i edukacijske cikluse za AZRRI vec postalo rutina, gospodarenje mesom ulovljene divljaci u skladu s propisima za Istru je relativna novost. U prvo vrijeme AZRRI-jev ce objekt u Pazinu otkupljivati samo meso visoke divljaci odnosno jelena, srne i divlje svinje, i to iskljucivo od istarskih lovackih udruga prema prethodnom dogovoru, odmah nakon odstrela.

Meso divljaci AZRRI ce distribuirati zainteresiranim ugostiteljima u svježem ili smrznutom stanju, a istovremeno s ovim tehnološkim dijelom posla radi se i na osmišljavanju brenda mesa "divljaci iz Istre".

Dio mesa divljaci ce se sušiti i preradivati, a trenutacno se suši probna serija salama s raznim kombinacijama mesa i masnog tkiva, pa ce se nakon ocjene kvalitete pojedinih mesno-masnih kombinacija za redovnu proizvodnju odabrati one najbolje.


Podijeli: Facebook Twiter