Istarska delegacija u Bruxellesu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Otvoreni dani 2010. - europski tjedan regija i gradova (Open Days 2010 - European Week of Regions and Cities) koju osmi put, u suradnji s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, u Bruxellesu organizira Odbor regija i ove je godine okupila brojne strucnjake regionalnog i lokalnog razvoja.

Otvoreni dani održavaju se pod nazivom "EU 2020: Konkurentnost, suradnja i kohezija svih regija", a u Bruxellesu boravi i istarska delegacija. Oriano Otocan, v. d. procelnika za medunarodne odnose i europske integracije istaknuo je da se na današnjoj panel-diskusiji govorilo o važnosti povezivanja regija na Jadranu, osobito u smislu buduceg proširenja Europske unije. Upravo Istarska županija u sklopu Jadranske euroregije, pokrenula je inicijativu za makroregionalno organiziranje na podrucju Jadrana.

- U predstavništvu regije Molise sudjelovali smo na sastanku s predstavnicima Europskog instituta za javnu administraciju te nazocili potpisivanju sporazuma kojim bi se jadranskim regijama omogucilo educiranje javnog sektora o europskim programima, rekao je Otocan.

Istarsku delegaciju primio je i veleposlanik pri misiji RH u europskim zajednicama Branko Baricevic, upoznavši ih s dinamikom pristupanja Hrvatske EU-u. Osim službenih razgovora, delegacija je organizirala i prezentaciju istarske gastronomije u flamanskom parlamentu.

Inace, program Otvorenih dana sastoji se od 130 seminara, radionica, debata i izložbi koji su organizirani u partnerstvu s 245 regija i gradova iz 34 europske zemlje, a predviden je dolazak više od šest tisuca sudionika.


Podijeli: Facebook Twiter