Istarska crvena zemlja pomidoru daje poseban gušt

Kod Medulina Agroprodukt će zasaditi 430 tisuća sadnica pomidora
Kod Medulina Agroprodukt će zasaditi 430 tisuća sadnica pomidora

U pulskom Agroproduktu, na 20-ak hektara zemljišta u blizini Campanoža, između Pule i Medulina, u tijeku je sadnja industrijske rajčice namijenjene preradi u Podravkinoj tvornici u Umagu. Sada je na redu "srednja" sorta, prošlog tjedna završen je ciklus sadnje ranih sorti, a kasne će u zemlju početkom svibnja. Riječ je o 430 tisuća sadnica pomidora koje će ove sezone Agroproduktu, jednom od svojih najvećih kooperanata u Istri, dostaviti iz Podravke. Sadnja bi trebala biti završena do sredine svibnja.

Rajčici treba voda, sunce i hrana

- Jedan dio sadnica stiže iz rasadnika u Italiji, a drugi dio iz rasadnika u Vrsaru i Varaždinu. To je isključivo industrijska rajčica, namijenjena preradi. Radi plodoreda rajčica se svake treće godine vraća na isto zemljište da bi se izbjegle bolesti i istrošenost zemlje. Lani smo na oko 19 zasađenih hektara ubrali 1.670 tona rajčica, što je bilo 16 posto ukupne proizvodnje industrijske rajčice u Hrvatskoj. Ove godine zasadit ćemo hektar, hektar i pol više, pa očekujemo i nešto veći urod, što naravno, ovisi i o vremenskim prilikama, koliko i o ljudskom faktoru. Za uzgoj rajčice obvezni su navodnjavanje, pravovremena i kvalitetna zaštita i gnojidba, kaže direktor Agroprodukta Aleksandar Bašić-Palković.

Kvaliteta rajčice za proizvodnju šalše procjenjuje se po količini suhe tvari, a to kao i upotrebu pesticida kontroliraju stručnjaci iz Podravke te neovisna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, kaže direktor Agroprodukta, dodajući da dosad nisu imali problema s bolestima rajčice, poput najčešće peronospore.

- Lanjska je sezona bila jako dobra. Rajčici su potrebni voda, sunce i hrana. Idealni su uvjeti toplo ljeto, da nije ekstremno vruće, ali sunčano, uz prihranu, kaže direktor Bašić-Palković.

Pod nasadima gotovo 200 hektara

Tehnolog proizvodnje Edi Družetić dodaje: "Samo da ne bude mraza, da prođemo ovaj hladni val bez posljedica. Sadnice pomidora stradavaju već na 0 stupnjeva, to je biljka tople klime. A istarska crvenica rajčicama posebno godi, daje im posebnu aromu i gušt. Zato se i sadi baš u Istri".

Agroprodukt već sedam godina surađuje s Podravkom, ali su im i dalje najvažnije djelatnosti uljarstvo i vinarstvo. Imaju uljaru i vinariju, 64 hektara vinograda i 50-ak hektara maslinika te 30-ak hektara žitarica i nešto krmnog bilja, više za odmaranje zemlje. Ukupno pod nasadima imaju oko 200 hektara zemlje na potezu od Pule do Medulina i Ližnjana te na području Fažane, Vodnjana i Bala. (Duška PALIBRK, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter