Istarska baština vapi za energetskom obnovom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizacij Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) u labinskoj gradskoj knjižnici održana je konferencija o energetskoj učinkovitosti u zgradama kulturne baštine koju je sa zanimanjem popratilo više od 70 sudionika. Konferenciju je otvorio direktor IRENA-e je Valter Poropat, rekavši kako upravo na području Istarske županije postoji značajan broj stambenih i javnih zgrada kulturne baštine u kojima je nužno provesti energetsku obnovu.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth, predstavila je mjere koje mogu biti provedene bez većih intervencija i ograničenja na zaštićenim građevinama. Dotaknula se većih intervencija koje se mogu dozvoliti uz preduvjet dobre pripreme, te promjena na građevinama koje se odobravaju samo u izuzetnim slučajevima. Josipa Bilić predavanje je usmjerila na mogućnosti istraživanja koje Ustanova centra za istraživanje materijala Istarske županije METRIS provodi u svojim laboratorijima na kulturnim dobrima.

Tomislav Kurevija s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Zagreb predavanje je fokusirao na moguća rješenja korištenja obnovljivih izvora energije u objektima kulturne baštine predstavljajući primjere iz prakse. Forijan Ćelić, iz tvrtke Ideo prisutne je upoznao s mogućim izvorima financiranja ovakvih investicija. U nastavku programa, Davor Mišković s Politehnike Pula osvrnuo se na potrebu za razvojem stručnih programa usmjerenih na energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i ekologiju.

Drugi dio programa fokusirao se na EU projekt "EH-Cmap: Advanced training in Heritage building", koji IRENA-a u suradnji s partnerima iz Italije, Malte, Portugala i Španjolske provodi uz 100 posto financiranje programa ERASMUS +. Doris Pajković iz IRENA-e izložila je ukratko najvažnije informacije, aktivnosti i rezultate projekta, dok su u nastavku konferencije predstavnici projektnih partnera Sveučilišta u Rimu "La Sapienza"  i energetske agencije MIEMA (Malta) detaljnije prisutnima prezentirali najvažnije rezultate.

Maurizio Sibilla sa rimskog  Sveučilišta izložio je metodologiju kojom su partneri kreirali kognitivnu EH-Cmap mapu za održavanje treninga energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini, te potom prezentirao EH-Cmap-u prisutnima. Flavio Camerata iz MIEMA-e osvrnuo se na aktualno stanje zakonodavnih okvira energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini u partnerskim zemljama, te predstavio primjere dobre prakse energetske obnove objekata kulturne baštine u zemljama sudionicama EH-Cmap projekta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter