Istarska baština u Vojvodini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvog dana lipnja u Sremskoj Mitrovici otvara se trodnevni "Drugi medunarodni sajam konzervacije, restauracije, obnove dvoraca i istorijskih zgrada" pod podnaslovom "Baština '11", ciji ce partner biti Istarska županija, odnosno Odjel za kulturu sa svojim ustanovama i suradnicima.

Gostovanje su na konferenciji za novinare najavili Vladimir Torbica, procelnik Odjela za kulturu; Biljana Bojic, v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga; Roberta Dubac, djelatnica Odjela za kulturu; Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre te Branko Orbanic iz tvrtke Kapitel iz Žminja.

Najavljena su i predavanja prof. Ivana Matejcica, prof. Željka Bistrovica, Sandre Ilic iz županijskog Odjela za kulturu te Ketrin Milicevic Mijošek, ravnateljica Lapidariuma. Vojvodanski ce partneri moci prisustvovati i u demonstracijama Branka Orbanica. Uz spomenute istarske goste, svoja ce iskustva s posjetiteljima podijeliti i oni iz Bosne i Hercegovine, Madarske, Italije i Rumunjske.

- Žao mi je što istarski konzervatori nisu dobili dopuštenje Ministarstva kulture da se predstave na ovom sajmu, usprkos našim upitima, rekao je procelnik za kulturu i dodao da ce sajam biti prilika i djelatnicima Turisticke zajednice predstaviti svoje programe, promotivne materijale, a cime ce pozvati nove goste u Istru.

- Muzej grada Umaga predstavlja se s temom kulturnog turizma, odnosno, na primjeru manifestacije Sepomaia viva donosi pricu o arheološkim lokalitetima kao oživjeloj povijesti, porucila je Bojic. Darko Komšo najavio je predstavljanje triju postera na kojima ce posjetitelji imati prilike vidjeti rješenja i ideje koje je AMI izradio za lokalitete Monkodonja - Mušego (kustosica Kristina Mihovilic), crkve samostana sv. Marije Formoze (kustos Željko Ujcic) te crkve Sv. Srdaca.

- Osim toga predstavljamo i izložbu Alke Starac "Od ulomka do rekonstrukcije", videorazglednice i 3D laserske simulacije pulskih spomenika kulture te naše suvenire i publikacije, istaknuo je Komšo. (N. HAUSER)


Podijeli: Facebook Twiter