Istarska baština na klapski nacin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Draga nan je zemja" (Istarsko-primorski starinski glasi za manje vokalne skupine ili klape, muške, ženske i mješovite) naziv je nove notne publikacije koju je uredio profesor Dušan Prašelj. Knjiga je objavljena u nakladi Rijeckog oratorijskog zbora "Ivan Matetic Ronjgov" i buzetskog Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda", a bit ce predstavljena na 13. festivalu klapa Istre i Kvarnera u Buzetu.

"Prva zbirka napjeva istarsko-primorskih autora sadrži stotinjak skladbi, a objavljena je u povodu obilježavanja znacajnih jubileja glazbenih velikana: 150. godišnjice rodenja Matka Brajše Rašana, 130. godišnjice rodenja Ivana Matetica Ronjgova i 100. godišnjice rodenja Slavka Zlatica i Josipa Kaplana", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Ucilišta Mirjana Pavletic.

U prvom dijelu zbirke zastupljeni su obljetnicari te njihove skladbe ili obrade narodnih pjesama dostupne klapama. Radi se o poznatim imenima koja su istarsko-primorski melos dovela na koncertni podij pa ce se možda, smatraju izdavaci, i u klapskom pjevanju podržati njihovo nastojanje da se ovaj europski najoriginalniji glazbeni izraz što duže održi.

Od današnjih skladatelja i obradivaca istarsko-primorskog narodnog melosa u zbirku su uvrštene skladbe sljedbenika: Nella Milottija, Branka Okmace, Bruna Krajcara i Dušana Prašelja. Kao dodatak tiskanim skladbama uvršteni su i rukopisi - obrade istarsko-primorskih starinskih napjeva nedavno preminulog skladatelja Emila Cossetta.


Podijeli: Facebook Twiter