Istarska autocesta će zaposliti više od tisuću ljudi


- Gradimo dalje!, poručio je aktualni istarski župan i kandidat IDS-a za župana Valter Flego danas na čvoru autoceste Pazin-zapad, na mjestu gdje bi na jesen građevinski strojevi trebali početi graditi puni profil autoceste na dionici Pazin-Učka.

- Dovršit ćemo gradnju Istarskog ipsilona, jer paralelno ide projektiranje druge cijevi tunela Učka, ali i nastavak prema Matuljima. Bit će to najveći infrastrukturni projekt u Istri u iduće četiri godine koji će zaposliti više od tisuću ljudi, podignuti hrvatski BDP za jedan posto, te doprinijeti većoj protočnosti prometa i sigurnosti nas i turista što je nama posebno važno, kazao je kandidat Flego predstavljajući drugu od pet programskih knjižica naslovljenu "Zaštita okoliša i održivi razvoj". "Drugi izuzetno važan projekt na kojem smo već započeli raditi je uvođenje širokopojasnog brzog interneta u cijeloj Istri", nastavio je Flego napomenuvši da se do 2022. godine planira čitav poluotok pokriti internetskom mrežom najnovije generacije. "Nastavit ćemo plinificirat Istru, idemo prema svim gradovima i za četiri godine naši građani hoće imati dostupan, ekološki prihvatljiv i jeftin energent u svim gradovima naše Istre", nastavio je Flego dodavši da će veliku razvojnu, posebice turističku, šansu za Pulu predstavljati izgradnja pomorskog putničkog terminala na sjevernom dijelu luke. Najavio je izgradnju sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, izgradnju Visitor parka "Lim-Limska Draga", projekte Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, Kontija Lim i daljnji razvoj ekološke poljoprivrede i (agro)turizma. "Zaštita okoliša i održivi razvoj preduvjeti su našeg snažnog i konkurentnog gospodarstva", kazao je Flego dodavši da je Istra regija bogate i sačuvane prirode što je temelj njenog razvoja, ali i zdravlja njenog stanovništva. U protekle četiri godine uložilo se 1,3 milijarde kuna u zaštitu okoliša i infrastrukturu. Izgrađeni su brojni pročistači i odvodni sustavi, sustav navodnjavanja u Valturi, širio se vodovod, 165 kilometara plinovodne mreže, gradile ili obnavljale brojne prometnice (Šijana-Peličeti, Dajla-Novigrad, porečka zaobilaznica, Rovinjsko Selo-Kurili, Buzet-Požane…), pulska operativna obala, obalni zid u rovinjskoj Valdibori, te rekonstruirana elektronaponska mreža.

- Veliku pobjedu jesmo izborili kada smo uspjeli u naš prostorni plan ugraditi TE Plomin bez ugljena odnosno na plin ili obnovljive izvore energije, gdje smo upotrijebili sve pravne, ali reći ću i političke mehanizme, kako bi zaštitili naše građane od štetnih utjecaja ugljena, kazao je Flego te pridodao da je moderni centar za gospodarenje otpadom Kaštijun trenutno u probnom radu, pokrenuta je izrada Zelenog plana Istre, a milijun kuna uloženo u wi-fi zone istarskih gradova i gradića. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter