Istarska arhitektura s pocetka milenija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Knjige o novijoj arhitekturi u Istri dogovarane su baš tu, na ovome mjestu, u fažanskom Feralu pa je sasvim razumljivo da je promocija moje knjige "Arhitektura s pocetka milenija u Istri" uprilicena upravo ovdje te da teoretski korpus o istarskoj arhitekturi završava ovom publikacijom, kazao je autor knjige Antonio Rubbi na predstavljanju knjige u neformalnoj atmosferi fažanske konobe Feral.

Rubbi je napomenuo da u poplavi prosjecnosti zapaženo mjesto zauzima upravo suvremena arhitektura Istre. On smatra da je rijec o prepoznatljivom amalgamu regionalnosti, tradicije i suvremenosti.

- Razvojni luk istarske arhitekture zapocinje gradevinama Gustava Pulitzera, a završava zgradama suvremenih istarskih arhitekata kao što su Legovic, Miletic, Iskra, Perossa i Ivancic. Zahvaljujuci institutu arhitektonskog natjecaja nekoliko ostalih, ne lokalnih arhitekata ostvaruju zapažena ostvarenja i time potvrduju tezu o znacenju i ulozi istarske arhitekture u okvirima suvremenog arhitektonskog izricaja. Vizionarska komponenta tih gradevina svrstava ih medu one objekte koji su dali novi izraz novom vremenu, kazao je Rubbi.

Koje su to znacajne gradevine koje osiguravaju istarskoj suvremenoj arhitekturi vodece pozicije u rastucem nacionalnom, ali i medunarodnom arhitektonskom korpusu vidljivo je i na samoj naslovnici knjige u izdanju rovinjskog nakladnika Rubbi.

Primjeri koje je autor istaknuo na naslovnici su crkva sv. Josipa u Puli (Eligio Legovic), autobusni kolodvor u Buzetu (Emil Ivancic), tvornicki kompleks Adris grupe u Kanfanaru (Branko Kincl), sportska dvorana u Balama (Studio 3LHD) i Osnovna škola Veli Vrh (Randic – Turato), no autor se u svojoj bogato ilustriranoj knjizi dotaknuo svih važnih i znacajnih arhitektonskih podviga u Istri.

Rubbi se tijekom promocije zahvalio Istarskoj županiji na potpori u realizaciji ovog projekta, ali i svim arhitektima koji su na bilo koji nacin pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.


Podijeli: Facebook Twiter