Istanbul: Suzavcem rastjerane tisuće prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska interventna policija suzavcem je u subotu navečer rastjerala tisuće prosvjednika u središtu Istanbula, koji se protive novim autoritarnim zakonima koje predlaže vlada premijera Tayyipa Erdogana.

Suočena s korupcijskim skandalom, Erdoganova je vlada ovoga mjeseca donijela zakone kojima pokušava ojačati kontrolu nad internetom i sudovima te je predložila zakon o širenju ovlasti obavještajne službe.

Policajci su uz potporu vodenih topova rastjerali iz glavne trgovačke ulice Istikal prosvjednike koji su izvikivali "Posvuda je Taksim, posvuda je otpor", aludirajući na masovne protuvladine prosvjede na obližnjem trgu Taksim prošloga ljeta.

Suzavac je ulazio u obližnje trgovine i restorane dok je policija potiskivala prosvjednike u sporedne ulice, u drugom takvom prosvjedu posljednjih nekoliko tjedana.

Erdoganovi kritičari nove zakone vide kao autoritarni odgovor na korupcijsku istragu koja potresa njegovu vladu, a koju premijerovi pristaše smatraju urotom u organizaciji klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u i utjecajan je u tuskim policijskim i pravosudnim krugovima. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter