Istanbul: Park Gezi ponovo otvoren

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je u ponedjeljak ponovo otvorila park Gezi u središtu Istanbula koji je bio ishodište prosvjeda protiv premijera Tayyipa Erdogana, a vođe prosvjeda sazvali su za navečer okupljanje u parku u znak prkosa gradskom guverneru.

Istanbulski guverner Husein Avni Mutlu objavio je otvaranje parka za javnost tri tjedna nakon što je policija za suzbijanje nereda izbacila prosvjednike iz parka, čemu su prethodili žestoki prosvjedi protiv plana urbanizacije tog dijela grada, odnosno otvaranja trgovačkog centra na mjestu zelene oaze.

"Ovim smo se posjetom uvjerili da je posao završen", kazao je Mutlu novinarima u parku u kojem su zasađeni novo drveće, bilje i tratina.

"Solidarnost Taksim", udruga koja okuplja političke i nevladine skupine, pozvala je svoje pristaše na javni skup u parku u sedam sati navečer. Mutlu je upozorio da vlasti neće dopustiti blokadu parkova i njihovo pretvaranje u arenu za prosvjede.

Prosvjedi i neredi u Istanbulu, započeti zbog pokušaja komercijalizacije javnog prostora, proširili su se diljem Turske i prerasli u otpor Erdoganovoj vladi, a tijekom dva tjedna u njima je četvero ljudi poginulo, dok je 7.500 ozlijeđeno. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter