Istanbul: Novi sukobi policije i prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je policija u subotu je navečer u Istanbulu rastjerala više stotina prosvjednika koji su pokušavali doprijeti do Trg Taksim i parka Gezi, javlja AFP.

Snage reda su ponovo upotrijebile vodene topove i suzavac u odbijanju prosvjednika u četvrti Bejoglu, pokraj Trga Taksim.

Policija je najprije dopustila skup nekoliko tisuća prosvjednika ispred gimnazije Galtasaray, nekoliko stotina metera od Trga Taksim, ali je zatim intervenirala i zaustavila oko 500 prosvjednika koji su krenuli prema tom trgu.

Pristup parku Gezi je zabranjen nakon što ga je vojska evakuirala 15. lipnja. Otvoren je početkom tjedna, ali prosvjedi su i dalje zabranjeni.

Tijekom tri tjedna prosvjeda, prema procjenama policije, na ulice je izišlo oko 2,5 milijuna ljudi u oko 80 gradova zahtijevajući ostavku premijera Recepa Tayyipa Erdogana, optuženog da želi islamizirati tursko društvo.

U prosvjedima su četiri osobe poginule, tri prosvjednika i jedan policajac i blizu 8.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima turske udruge liječnika. (Hina/AFP; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter