Istanbul: 10 mrtvih i 15 ranjenih u eksploziji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažna eksplozija potresla je središnji trg Sultanahmet u Istanbulu i više osoba je poginulo i ranjeno, a policija je blokirala pristup tom području koje je među vodećim turističkim atrakcijama. Krvoproliće se dogodilo nešto iza 10 sati na nekadašnjem hipodromu blizu dviju slavnih džamija. Sultanahmet je jedan od turistički najposjećenijih dijelova Istanbula jer su u blizini Aja Sofija i Plava džamija. Eksplozija se dogodila u vrijeme kada je Turska na najvišem stupnju pripravnosti nakon napada izvedenog 10. listopada u kojem su 103 osobe ubijene u Anari, a pripisuje se džihadističkoj skupini Islamskoj državi.

NOVO 14:05  Njemački ministar vanjskih psolova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da bi njemački državljani mogli biti među poginulima u terorističkom napadu u Istanbulu te da su njemački državljani najvjerojatnije među ozlijeđenima, prenosi Reuters.

Prethodno je i njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je vrlo zabrinuta jer su među žrtvama i ranjenicima istanbulskog napada možda i njemački državljani.

NOVO 13:34 Većina poginulih u istanbulskom terorističkom napadu su strani državljani, potvrdio je potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus, prenosi Reuters.

On je ujedno rekao da je osumnjičeni za bombaški napad identificiran kao Sirijac rođen 1988., te da se istražuje s kojom je organizacijom povezan. 

Kurtulmus je također rekao da je dvoje ozlijeđenih u teškom stanju.

NOVO 12:40 Vjeruje se da je sirijski bombaš samoubojica odgovoran za eksploziju u srcu Istanbula u kojoj je poginulo 10 ljudi, rekao je turski predsjednik Tayyip Erdogan.

"Osuđujem teroristički napad u Istanbulu za koji vjerujemo da je djelo bombaša samoubojice sirijskog porijekla. Nažalost, poginulo je desetero ljudi, među kojima su turski državljani i stranci. Također je 15 ljudi ozlijeđeno", rekao je Erdogan, kako prenosi Reuters.

NOVO 11:59  Među poginulima u eksploziji u Istanbulu nema hrvatskih državljana po zasad dostupnim podacima, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

NOVO 11:53  Turski premijer Ahmet Davutoglu održao je hitni sastanak u Ankari sa šefovima sigurnosnih službi. Visoki dužnosnik za Reuters je izjavio da se sumnja u terorizam, ali je odbio reći više od toga.

NOVO 11:42 "Čuli smo glasan zvuk i pogledali prema nebu misleći da će početi padati kiša jer je zvučalo kao grmljavina. No nebo je bilo čisto", rekao je za Reuters kuvajtski turist Farah Zamani (24), koji je u vrijeme eksplozije bio u kupovini na tržnici sa sestrom i ocem.

NOVO 11:09  Turska AHaber televizija prenosi da je eksploziju izazvao bombaš samoubojica, no to za sada još nije potvrđeno

NOVO 11:07  Eksplozija se dogodila samo godinu dana nakon što se žena bombaš-samoubojica raznijela u policijskoj stanici na istom tom trgu. U eksploziji je tada poginuo jedan policajac, a drugi ranjen. Odgovornost za napad na početku je preuzela ekstremno ljevičarska organizacija, no kasnije se ustanovilo da je povezana s Islamskom državom.Turska je postala meta napada Islamske države, uz dva prošlogodišnja bombaška napada radikalne sunitske skupine, u gradu Suruc blizu sirijske granice i u Ankari kada je poginulo više od 100 ljudi.

NOVO 11.03  Policija je zatvorila trg, a strahuje se da bi se mogla dogoditi i druga eksplozija. Jedan od policajaca je rekao da su stoga na oprezu i da ljude požuruju da što prije napuste trg. 

NOVO 10:59  U bolnicu su prevezene tri žrtve turske nacionalnosti i troje njemačkih i norveških turista.

NOVO 10:57  I agencija AFP javlja da se sumnja da je eksplozija povezana s terorizmom.

NOVO 10:45  Neimenovani izvori za BBC tvrde da je eksplozija bombe djelo bombaša samoubojice.

NOVO 10:41  Turski istražitelji utvrđuju o kakvom eksplozivu je riječ jer za sada nije poznato što je prouzročilo eksploziju, niti tko stoji iza tragedije.

NOVO 10:36  Na mrežnoj stranici ured guvernera Istanbula navodi se da je poginulo 10 ljudi, a 15 ih ranjeno, javlja Reuters. 

NOVO 10:15  Nekoliko je osoba poginulo i ranjeno u snažnoj eksploziji u turističkoj četvrti blizu Aje Sofije (bazilike sv. Sofije) i Plave džamije u Istanbulu, javljaju agencije Reuters i AFP.

Brojna ambulantna vozila i velik broj pripadnika policije hitno su stigli na Trg Sultanahmet, prenose turski kanali. 

Očevidac je za agenciju Reuters rekao da su dijelovi tijela razbacani po trgu, a policijski dužnosnik potvrdio je tu izjavu. (Hina, Portal Novilist.hr)


Podijeli: Facebook Twiter