Istaknite prostor materijalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stambeni prostor ce doci do punog izražaja ukoliko je pravilno projektiran, dobro prirodno osvijetljen te kvalitetno opremljen. Materijalima dodatno istaknite prostor, jer njihovim kombinacijama možete stvarati dojmljive ugodaje i kreirati stilsku pripadnost.



Primijenjeni materijali u opremanju stambenog prostora znacajno definiraju vizualne doživljaje i cesto stvaraju unikatne efekte. Materijali poput drva, kamena, stakla, keramike ili opeke, primijenjeni kao podne, zidne ili stropne obloge te kao dijelovi namještaja, definiraju ugodaj prostora i njegove estetske vrijednosti. Dojmovi, koje pojedini materijali stvaraju na razlicitim pozicijama u domu, mogu biti potpuno razliciti, a to ovisi o nacinu njihove primjene, obrade ili kolicine prisutnosti u prostoru.



Kamen se može koristiti na razlicite nacine. Kao zidna obloga može naglasiti ambijentalne vrijednosti i rustikalnost, ukoliko se koristi u prirodnim lomljenim formama. Ako je pravilno obraden i kao takav postavljen na plohe zidova, stvarat ce potpuno drugacije dojmove svojim glatkim, geometricnim plohama. Karakter prostora bitno ovisi o nacinu postavljanja i obrade kamena. U svakom slucaju, vertikalne plohe obložene kamenom postaju dominantan dio prostora.



Primjena kamena u namještaju stvara mocne i dojmljive elemente. Koristi se za izradu klub stolica, blagovaonskih stolova, radnih ploha za kuhinje, umivaonike, itd. Obzirom na svoju dimenziju i masivnost, ostavlja dojam, zapažen je u elementima namještaja i sudjeluje u kreiranju ukupnog ugodaja.



Drvo pripada toplim materijalima, pa svojom prisutnošcu u prostoru stvara i takve ugodaje. Primjenu drva kao podne obloge i primarnog materijala u izradi namještaja, možete povezati na zanimljive i originalne nacine tako da motiv slaganja parketa prenesete na fronte komoda, ormara ili plohe stolova.



Drvo se kao materijal može odlicno iskoristiti za izradu stilskog namještaja, koga odlikuje specificna obrada i mnoštvo zaobljenih ploha, ali i modernog minimalistickog, koga karakteriziraju pravilne geometrijske forme. U stilskom namještaju ce doci do izražaja oblikovne mogucnosti i obrada drva, a u minimalistickim njegova prirodna struktura i ljepota. Prostor ispunjen drvom, kao prirodnim materijalom, uvijek je ugodan za život i rad.

Staklo u interijeru stvara specificne ugodaje. Svojom transparentnošcu i mogucnošcu propuštanja velike kolicine svjetlosti te vizualnog povezivanja, stvara prozracne, osvjetljene prostore, koji se vizualno uvijek doimaju vecima nego što stvarno jesu. Primjena stakla kroz velike fasadne ostakljene stijene, podne ili zidne obloge, prostorne pregrade ili staklene komade namještaja, uvijek donosi osvježenje i osjecaj povecene prostornosti.



Primjena tkanina u interijeru postaje pravo zadovoljstvo kada u potpunosti otkrijete koliko ovaj materijal kreira i transformira prostor na jednostavan i brz nacin. Tkanine kao prekrivaci, obloge sjedecih garnitura, stolica i fotelja, zavjese i dekori, stolnjaci i dekorativni jastucici, ispunjavaju prostor svojim bojama, uzorcima i nacinima tkanja. Tkanine su cesto dominantan dio prostora, a pogotovo kada ih povežete na nijansama boja ili uzorcima na razlicitim mjestima u prostoru.

Koža je postala pravi hit. Pojavljuje se u obliku tepiha, obloga sjedecih garnitura, stolica i ležaljki, klub stolica, fronti komoda i vitrina, okvira ogledala ili umjetnickih slika, a motiv joj se prenio i na keramicke plocice, cija ih površina vjerno imitira te stvara dojam "kožnog" poda.



Primjenom metala u interijeru možete stvarati razlicite efekte. Iako je metal hladan materijal, maštovitim kombinacijama se mogu stvarati izuzetno topli ugodaji. Igra metalom i promišljena kombinacija s drugim materijalima, daju mu moducnost da definira razlicite ugodaje – od modernistickih do ladanjskih. Ljepota metala je u mogucnosti njegove transformacije i prilagodavanja svim stilovima uredenja. (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter