Ist. poduzetnici oprečno o efektima članstva u EU-u

Pulska cementara Calucem (Arhiva)
Pulska cementara Calucem (Arhiva)

Više od 20 godina građani Hrvatske su iščekivali trenutak kada će biti omogućen slobodan protok robe i ljudi sa zemljama zapadne Europe. No, istovremeno su se domaće tvrtke pribojavale kakvu će im konkurenciju dovesti članstvo u zajednici gospodarski razvijenijih zemalja. Godina dana članstva dovoljno je dugo razdoblje da se donese sud što je članstvo donijelo dobrog, a što lošeg za istarske gospodarstvenike i obrtnike.

Po mišljenju Vesne Žmak, direktorice umaškog Sipra, tvrtke za proizvodnju samoljepljivih traka, ulazak u EU imao je pozitivan učinak na njihovu tvornicu.

- Olakšan je protok robe, nema više komplicirane procedure carinjenja robe u ulazu i izlazu, što predstavlja i smanjenje troškova. Otvorena su nova tržišta, kao roba proizvedena u EU naši proizvodi više nemaju trgovinske barijere. Ulaz narudžbi se značajno povećao.

Sve je to doprinijelo boljem poslovanju i boljim rezultatima. S obzirom da izvozimo 95 posto proizvodnje, ulazak u Europsku uniju je značajno olakšao rad i otvorio mogućnost pristupa novim tržištima, navela je Žmak. Pojasnila je da prije pristupa EU Hrvatska sa mnogim zemljama nije imala povoljne trgovinske ugovore i njihovi proizvodi nisu bili konkurentni jer se na njih plaćala carina.

Posve oprečno mišljenje od Vesne Žmak ima Dorijan Rajković, predsjednik Uprave Istarske tvornice vapna Murexin iz Mosta Raše. Kaže kako im članstvo u EU nije donijelo gotovo nikakav utjecaj na poslovanje. Dodao je da poslovno surađuju s državama u okruženju (Slovenija, Italija i Austrija) s kojima su surađivali i prije ulaska u EU, a da im je zbog troškova transporta neisplativo izvoziti u ostale EU države.

- Pojednostavljene administrativnih radnji prilikom uvoza sirovina ili izvoza gotovih proizvoda je malo olakšalo poslovanje. Treba isto tako napomenuti da sada inozemne tvrtke puno jednostavnije mogu prodavati svoje proizvode na našem tržištu. Određeni projekti će se financirati iz EU fondova te u tome leži određeni potencijal koji ipak neće bitno promijeniti ukupnu sliku, zaključio je Rajković.

U pulskoj cementari Calucem kažu da je pristupanje EU ubrzalo uvoz i izvoz robe te da su postigli uštede u troškovima špedicije.

- Sviđa nam se i tretman PDV-a na ulazne proizvode koji je povoljniji nego je bio prije ulaska u EU. Naime, do ulaska u članstvo se PDV trebalo plaćati odmah po uvozu i trebali smo imati carinske garancije, a onda bi to bila odbitna stavka u mjesečnom obračunu PDV-a.

Sada možemo slobodno unositi robu iz EU, što oslobađa određenu količinu novca koji je do sada tijekom mjeseca bio vezan u plaćenom PDV-u, izjavio nam je Gordan Pejković, član Uprave pulske tvornice cementa te zaključio kako je sa administrativne strane bilo dosta posla da se postavi novi način poslovanja, ali jednom kada se sve postavilo sve ide puno lakše nego ranije. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter