Ispust ce biti na Marleri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podmorski ispust medulinskog uredaja za procišcavanje treceg stupnja bit ce na Marleri, konacan je dogovor Opcine Medulin, Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda postignut sredinom veljace. Time se na neki nacin ispoštovala volja mještana koji su na nedavnom skupu na temu kanalizacije izrazili nezadovoljstvo prijašnjim prijedlogom da ispust bude na Kaželi.

- Podmorski ispust na Marleri predviden je i prostornim planovima Istarske županije i Opcine Medulin, kaže Edo Krajcar, zamjenik direktora medulinskog komunalnog poduzeca Albanež. Kopneni dio ispusta bit ce dugacak 3,4 kilometra, a podmorski oko 500 metara na 50-ak metara dubine.

S obzirom na to da se u sklopu projekta Jadran, koji provode Hrvatske vode, a financiraju Svjetska banka, Hrvatske vode, država te jedinice lokalne samouprave, planira graditi uredaj treceg stupnja procišcavanja kojim se dobiva tehnicka voda, Hrvatske vode su predlagale da ispust bude na Kaželi, gdje je more osjetljivo, na oko 12 metara dubine.

- Do promjene lokacije je došlo jer takav ispust nije predviden županijskim i medulinskim prostornim planovima. Kad bi se išlo na ispust na Kaželi, trebalo bi raditi izmjene planova, što bi trajalo dvije do tri godine, kaže Krajcar.

Uredaj ce se graditi na granici podrucja Kažela i Marlera gdje vec postoje izgradeni vodovi do uredaja. Sve otpadne vode iz Medulina ici ce do crpne stanice Kažela i tlacnim vodovima do uredaja na granici Kažele i Marlere. (T. GRBIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter