Ispumpava se gorivo iz Coste Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak oko 9 sati su djelatnici nizozemske tvrtke Neri/Smit & Salvage ispraznili prvi rezervoar goriva s "Coste Concordije", ukupno oko 103 kubicna metra, te su krenuli prazniti drugi. Vremenske prilike su konacno povoljne, nakon nekoliko dana jakog vjetra i uzburkanog mora, pa za sat vremena oni uspiju ispumpati po deset kubicnih metara goriva.

Uz povoljne vremenske prilike trebat ce im najmanje dva tjedna da se cijeli posao završi, odnosno da se odstrani oko 2.300 tona goriva.

U ponedjeljak je na otoku Giglio održana misa za poginule i nestale putnike: mjesec dana od njihova stradavanja i dalje se traga za petnaest nestalih putnika.



U meduvremenu talijanska privatna TV-stanica Canale5 emitirala je ekskluzivni videosnimak koji prikazuje stanje na komandnom mostu nakon udara u hridi pokraj otoka. Snimci su šokantni jer prikazuju potpunu nespremnost kapetana i njegovih suradnika koji su sat i petnaest minuta odugovlacili s izdavanjem naredenja o evakuaciji, usprkos saznanju o kriticnosti situacije. Snimci pokazuju i trenutak kada su prvi camci za spašavanje spušteni u more te paniku na brodu, a cuju se i krici putnika te se vidi kako su neki skocili u vodu. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter