Isprobajte sarmu od kelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ste što i imali u vrtu prije nedavnog zahladenja, sada vam je malo što ostalo. Kupusnjace su ipak nešto otpornije, pa su mnoge još uvijek za uporabu, pogotovo kelj. Za novogodišnju sarmu pokušajte iskoristiti upravo listove kelja umjesto kiselog kupusa, necete požaliti.

Sastojci (za 8 osoba):
1 veca glavica kelja, 1/2 kg mljevenog juneaeg mesa, 1/2 kg mljevene svinjetine, 200 g sitno sjeckane slanine ili dimljene vratine, 4 žlice riže, 5-6 cešnja cešnjaka, 1 veci luk, 1 jaje, 1/2 žlicice sode bikarbone, sol, papar, malo vegete, malo mljevene crvene paprike, 2 rajcice, 2 stabljike celera, 1 mrkva, 2 dl soka rajcice, 1 žlica brašna, temeljac.



Priprema:
Kelj ocistite i ostavite da se zamrzne ili ga prokuhajte u kipucoj vodi u koju ste dodali octa, šecera i soli po ukusu. Kad je omekšao izvadite ga i stavite u posudu s hladnom vodom da listovi ostanu zeleni. Skinite korjenasto zadebljanje i ostavite u cjedilu da se listovi dobro ocijede, a u meduvremenu pripremite nadjev.

Nasjeckajte što sitnije pola slanine i dodajte u izmiješane obje vrste mljevenog mesa, zajedno sa rižom, jajetom, sodom, sitno nasjeckanim cešnjakom i lukom. Dodajte zacine po želji i crvenu papriku pa sve dobro izmiješajte. Žlicu nadjeva stavljate na sredinu lista i cvrsto zarolajte. Preostale listove kelja usitnite zajedno s preostalim povrcem i slaninom. U zdjelu slažite najprije red ovog povrca, na to stavite red sarme, sve malo zalijte sokom od rajcica u koji ste dodali brašno, pa ponovo ide red povrca. Tako slažite dok ne utrošite svu sarmu i povrce. Pazite da zadnji red bude povrce. Složenu sarmu podlijte s malo temeljca (tek toliko da je prekrijete) i malo opteretite, tj. na sarmu stavite manji vatrostalni poklopac (da sarma ne ispliva). Na pocetku kuhajte sarmu na jacoj vatri (oko desetak minuta), a onda smanjite temperaturu i pustite da lagano krcka. Kad kelj omekša jelo je gotovo.

Savjet:
Kelj možete i smrznuti, pa ga izvaditi iz zamrzivaca i rolati sarmu, ali jelo je puno ukusnije ako se prokuha cijela glavica.


Podijeli: Facebook Twiter