Isprobajte jela bez mesa i mliječnih proizvoda


- Zašto pržiš jaja, pitao me jednom frend u Zagrebu dok sam uzimala domaća jaja pristigla iz Istre koja su se već uobičajenim protokolom, razlila po torbi. "Jaje je živo biće", dodao je. Moja torba i ja suučesnice smo u umorstvu čeljadi, a frend, vegan po uvjerenju, strogi je sudac.

Tavu mi neće baciti kroz prozor, upija sve mirise kao gladan vuk jer meso, mliječne proizvode, ribu i jaja ne jede tek pola godine, ali postojan je u svojim stavovima.

Druga poznanica ne podnosi miris mesa i naziva se vegankom koja jede samo ribu i povrće, mada kupuje i čokoladu bez mlijeka, voće i gomilu prilagođenih slatkiša.

Treća frendica živi isključivo na samoniklom bilju i povrću i zrači zdravljem.

Iako sumnjam da ću postati dio veganskog kluba, oni me uče bogatstvu okusa izvan tipične palete "mesa i krumpira".

Na meniju pravog vegana nalazi se raznoliko povrće, koraba, bob, đumbir, proteinski bogate mahunarke, morske trave i sve varijante soje, koju neki nazivaju "užasnom grahoricom", a drugi hvale u nebesa jer može zamijeniti gotovo svaku namirnicu.

Od soje se radi mlijeko, sir (tofu) i jogurt, meso i ribu zamijenit će sojin tempeh, seitan (pšenično meso), dok su jaja nenadomjestiva, no njihovu teksturu možemo kopirati sojom i bananama, a boju indijskim začinom kurkumom.

Vegani uglavnom jedu i puno gljiva, sjemenki, mahunarki i proteinskih žitarica kao što je pir, a mlijeko dobivaju od kokosa, zobi, riže, badema.

Na "zdravim policama" u supermarketima i kod neovisnih proizvođača izbora ima napretek. Pridodajmo tome i veganske palačinke i deserte od voća i tamne čokolade - i ja sam gladna.

Iako naši recepti, redom dobiveni od iskusnih vegana, nisu zamjena mesnim, pokušajte dobro začinjena jela (ako ste lijeni, kupite sojine faširance) servirati dragim osobama koje drže da "najbolje povrće raste u štali". Garant neće skužiti. (Marina DAMJAN)

Juha od graha i patlidžana

Sastojci: limenka bijelog graha (285 g), 4 patlidžana, žlica maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka, svježi bosiljak i peršin, čili prah, 565 ml povrtnog temeljca, sol, papar

Priprema: Pecite izbodene patlidžane u pećnici na najvišoj temperaturi 40 minuta i odstranite "meso". U dubokoj tavi lagano popržite čili, češnjak, bosiljak, peršin na ulju. Prije no što postanu smeđi dodajte patlidžane, kuhani grah i dopunite temeljcem. Neka se kuha 20 minuta. Propasirajte.

Veganska "kajgana" s vrganjima

Sastojci: jušna žlica maslinovog ulja, 100 g dimljenog sitno nasjeckanog seitana, glavica luka, 2 režnja češnjaka, 250 g svježeg tofua, 300 g vrganja, 1/2 žličice kurkume, sol, papar, svježi peršin, maslinovo ulje

Priprema: Zagrijte ulje u tavi, dodajte seitan, nasjeckani luk i češnjak te kratko popržite. Ubacite vrganje narezane na ploškice, posolite i pirjajte dok ne omekšaju. Potom dodajte razmrvljeni svježi tofu i

kurkumu. Pirjajte još pet minuta dok se sve ne poveže. Začinite paprom, peršinom i maslinovim uljem, po želji sojinim vrhnjem.

Tjestenina s tikvicama i tempehom

Sastojci: srednja tikvica, mladi luk, pločica tempeha, 250-300 g tjestenine (manje ako je domaća), maslinovo ulje, začini (kadulja, vrijesak, ružmarin, češnjak, sojin umak)

Priprema: Tempeh narežite na kockice, marinirajte u ulju sa začinima i ostavite barem sat vremena. Pecite dok ne dobije zlatnožutu boju. Tikvice narežite na kolutove. U tavi na laganoj vatri popržite mladi luk i dodajte narezane tikvice i tempeh. Začinite i pirjajte 15-ak minuta. Pomiješajte s tjesteninom.

Veganske palačinke

Sastojci: 2 banane, 2,5 šalice bademovog mlijeka, kokosovo ulje, 2 šalice integralnog brašna, 2 žličice praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone, pola žličice soli, šalica smeđeg šećera, nadjev

Priprema: Pomiješajte usitnjenu bananu, bademovo mlijeko i malo kokosovog ulja. Dodajte mješavinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone, soli i smeđeg šećera. Dobro promiješajte kuhačom, a zatim mikserom. Ispecite palačinke promjera 10 centimetara.


Podijeli: Facebook Twiter