Isprike za zataškavanje pedofilije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poglavar irskih katolika, kardinal Sean Brady ispricao se zbog zataškavanja niza slucajeva optužbi za seksualno zlostavljanje djece protiv katolickih svecenika u toj zemlji, prenosi BBC.

Kao svecenik, 1975. godine Brady je bio sudionik sastanka na kojem je od zlostavljane djece u dobi od 10 i 14 godina zatražio da potpišu zavjet šutnje, što su djeca i ucinila, radi zaštite svecenika Brendana Smytha, optuženog za pedofiliju.

U izjavi Irske katolicke crkve objavljenoj u utorak ne objašnjava se zašto Brady i njegovi nadredeni nisu s vremenom tu informaciju prenijeli policiji. Smyth je iducih godina bio ponovno optuživan za zlostavljanje više djece.

Brady se ispricao svima koje je vlastitim postupcima povrijedio te dodao da Crkva mora preuzeti svu odgovornost za prikrivanje zlostavljanja.

Obracajuci se hodocasnicima i turistima na Trgu sv. Petra na opcoj audijenciji, papa Benedikt XVI. je najavio da ce u petak potpisati dugoocekivano pastoralno pismo u povodu slucajeva pedofilije u Irskoj.

Pismo irskom narodu, prvi papinski dokument posvecen iskljucivo pedofiliji, rezultat je osudujuceg izvješca irske vlade o masovnom zlostavljanju djece u dublinskoj nadbiskupiji.

U tzv. Izvješcu Murphy, objavljenom u studenom, stoji da je Crkva u Irskoj opsesivno krila slucajeve zlostavljanja djece u spomenutoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine.


Podijeli: Facebook Twiter