Isprepletenost glazbenih tradicija

Orgulje na dar laniškoj crkvi (foto Vladimir Žmak)
Orgulje na dar laniškoj crkvi (foto Vladimir Žmak)

Prije deset godina utemeljena je u Svetom Petru u Šumi nacionalna smotra starocrkvenog pučkog pjevanja nazvana "Maša po starinski", posvećena istraživanju, očuvanju i revitalizaciji starih crkvenih i vjerskih napjeva koji su se pjevali na misama, u vrijeme blagdana, u obiteljskim prilikama i tijekom običaja pučke pobožnosti. Devet dosadašnjih i minulog vikenda održana deseta jubilarna smotra "Maša po starinski" pokazale su da je hrvatska starocrkvena glazbena baština vrlo bogata, a kako se nastojalo na ovu manifestaciju dovesti crkvene zborove, vokalne skupine i pučke pjevače iz svih krajeva Hrvatske kao i iz hrvatske dijaspore, na jednom mjestu okupljali su se glazbeni izričaji koji otkrivaju i mnoge sličnosti i mnoge razlike u predstavljenim napjevima, njihovim melodijama i tekstovima te glazbenim formama.

Ovogodišnja supetarska "Maša po starinski" protegla se na tri dana. Prvog dana, u petak, u klaustru pavlinskog samostana koncert je održala tamburaška skupina gradišćanskih Hrvata Vlahija iz gradišćanskog mjesta Bandol u Austriji, a ti najudaljeniji gosti ovogodišnje smotre nastupali su i u programima naredna dva dana. Središnji dio smotre održan je u subotu u supetarskoj župnoj crkvi. U cjelovečernjem koncertu sakralne i tradicijske pučko-pobožne napjeve iz svojih zavičaja predstavili su župski zborovi iz Svetog Petra u Šumi, Medulina, Novigrada, Filipane, Marčane, Trviža, te iz Dobrinja s otoka Krka. U programu su nastupili i skupine pučkih pjevača, primjerice iz sela Radovin pokraj Zadra, Vesna Vuković i Dragica Novosel iz Samobora, Noel Šuran iz Lindara pjevao je s Kristijanom Vicelom iz Svetog Petra u Šumi, a posebno su zanimljivi bili nastupi KUD-a Dangubica iz ličkog mjesta Kuterevo, te gradišćanske skupine Vlahija.

Za razliku od subotnjeg programa koji je predstavljao revijalnu smotru raznih napjeva i glazbenih formi, u nedjelju je starocrkveno pjevanje izvođeno na misi, a dio izvedenih pjesama potječe iz zapisa negdašnjeg supetarskog župnika vlč. Marijana Milovana, koji je službujući u Svetom Petru u Šumi od 1986. do 1993. godine dao veliki doprinos glazbenoj kulturi i njegovanju glazbenog izričaja u ovoj župi. Ova je misa uživo prenošena u programu Radio Pule te Prvog programa Hrvatskog radija, a na njoj su nastupili župni zbor Svetog Petra u Šumi, pjevači KUD-a Radovin kraj Zadra koji su predstavili osebujan način starohrvatskog glagoljskog "pivanja" zvan "pištule", te gradišćanska skupina Vlahija. Tako su se u jednoj pjevanoj misi ispreplele crkvenoglazbene tradicije Istre, Dalmacije i Gradišća, a glazbeno upoznavanje sudionika ove smotre kroz pjesmu, i sakralnu i svjetovnu, nastavilo se i u neformalnim druženjima nakon službenog dijela programa. Posebno su oduševljeni boravkom i programom u Svetom Petru u Šumi bili gosti iz austrijskog Gradišća, koji su svoje supetarske domaćine i pozvali da im uzvrate posjet. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Mario BRATULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter