Isprepletene bajke s po(r)ukom


"Hrvatska bajkovnica" naziv je predstave Teatra Naranča koja je danas upriličena u dvorani narančastih stolica bivšeg Pionirskog doma.

U školi u koju idu Kiki i Viki djeca baš ne vole čitati. Upravo zato je Viki od svoje učiteljice dobila zadatak napraviti predstavu

za kraj školske godine. Ali ne bilo kakvu predstavu već onu zbog koje će djeca zavoljeti lektiru. Glume Katja Rabar i Majkl Mikolić, koji su kreatori svega toga, a predstava je namijenjena djeci od tri godine na više.

Na kreativan način, uz mnoštvo gegova te dosjetki simpatičnih i bliskih djetetovim svjetonazorima, protagonisti uvode male gledatelje u šetnju kroz svjetove bajki, priča, predaje i tradicije, a na vrlo ležeran način s nenametljivom didaktikom koja je uvijek prisutna, ali nikada isforsirana.

U 40 minuta trajanja predstave, izmjenjuju se gegovi, smiješne epizode te svjetovi mašte koje su djeca, sudeći prema reakcijama, vrlo dobro prihvatila i dobrano se nasmijala događajima protagonista.

Time je još jednom potvrđeno da za nasmijat se i zabaviti djecu, usput im "servirajući" i korisne sadržaje, nije potrebno imati posebne efekte, svjetla, glazbu, ples i drugo, već da je dobra priča, koja je motivirajuća, itekako dovoljna.

Iz Teatra Naranča već su naviknuli svoju publiku na šarene predstave, pune posebnih efekata, plesnih točaka, glazbe, raskošnih kostima, ali i na ništa manje vrijedne kraće forme pune pozitivnih i dobrih vrijednosti, te općih po(r)uka o važnosti dobrote, mašte i kreativnosti. (V. BEGIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter