Ispraznili kucu ubijenog Tolica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz kuce Marija Tolica u ulici Ruban na Velom Vrhu cetiri su nepoznate ženske i muške osobe bijelim kombijem prije tri dana odvezle neke stvari, a jedan Štinjanac kojeg je obitelj zadužila da povremeno obilazi kucu policiji je u cetvrtak u 13 sati prijavio provalu. Cetrdesetdvogodišnji Marijo Tolic, rodom iz Zenice, niz je godina živio s obitelji u Nizozemskoj, a u Puli je povremeno živio u kuci na Velom Vrhu.

Prije devet mjeseci iz Pule je u Porscheu švicarskih oznaka krenuo u Sarajevo, navodno naplatiti neki dug. No njemu i njegovom 33-godišnjem prijatelju Verneru Ajdariju iz Travnika 25. ožujka izgubio se svaki trag. Obitelji se Tolic tog dana posljednji put javio iz restorana Toskana u Sarajevu, u vlasništvu Zijada Turkovica, koji je nekoliko mjeseci kasnije pak zajedno s cijelom skupinom i uhicen i osumnjicen za trgovinu drogom, više ubojstava i pokušaja ubojstava u Bosni i Hercegovini.

Jedna od dosad najvecih istraga bosanskohercegovackog tužiteljstva i policije potvrdila je sumnje obitelji da su Tolic i Ajdari likvidirani i negdje zakopani. Njihova su tijela prekjucer pronadena u Raštelici kod Hadžica, zakopana u plitki grob. Vec nakon prvog pregleda tijela istražitelji su ustvrdili da su ubijeni vatrenim oružjem, a prema pisanju nekih bosanskohercegovackih medija, jedno je tijelo bilo umotano u platno, a na drugom su odrezane ruke.

Za tijelima Tolica i Ajdarija se, temeljem informacija svjedoka pokajnika koji je Turkovicevoj organizaciji služio kao "cistac", tragalo i u rujnu kod Kaknja. Policija je dva dana pretraživala napuštenu kucu na osami u kojoj su navodno bili zazidani ostaci Tolica i Ajdarija, no bez uspjeha.



Pokajanje clana zlocinacke organizacije rezultiralo je pak otkrivanjem dvaju tijela na Bjelašnici - onog navodno trudne Bolivijke Marije Lucije Cortez Salas i njezinog partnera Mithata Mekica. On je pak srpski državljanin iz Pazara i tamošnjoj policiji je poznat po umiješanosti u narkobiznis, a prema pisanju nekih medija Mekic je s Tolicem bio jako dobar prijatelj pa je cak tri godine i živio kod njega u Puli.Neslužbeno doznajemo da je u Tolicevu kucu od njegovog nestanka više puta ulazila njegova družica Jasmina iz Poreca koja se medijima predstavljala kao njegova supruga i s kojom ima dvoje malene djece.

- Marijo je kucu na Velom Vrhu sa svojom zakonitom suprugom, koja s njihovim 25-godišnjim sinom i 21-godišnjom kcerkom živi u Nizozemskoj, poceo graditi još 1994. godine, doznajemo od Tolicevog dugogodišnjeg prijatelja iz Štinjana kojemu je obitelj povjerila kljuceve kuce. Prema njegovim rijecima, Tolic u Puli nije nigdje bio zaposlen i tu bi tek povremeno boravio.

- Marijo i žena godinama su gradili kucu, kat po kat. Zajedno su je i opremili. Jasmina s kojom Marijo ima dvoje male djece nije mu zakonita supruga i ona ne živi ovdje vec u Porecu, kaže Štinjanac koji je jucer osim provale prijavio i da mu je Jasmina prijetila.

- Toliceva zakonita supruga je od njegovog nestanka više puta dolazila iz Nizozemske u Pulu radi cestih provala u kucu, odnosno zbog iznošenja stvari iz nje pa sam je i ovaj put o svemu obavijestio, ispricao nam je Štinjanac koji je cekao policijsku ekipu za ocevid da bi otkljucao vrata kuce u kojoj vec dugo nitko ne živi. Policijska "marica" cuvala je jucer pristup kuci od 13 sati sve dok u njoj nije napravljen ocevid i utvrdeno što nedostaje.

Obdukcija tijela 4. sijecnja
Obdukcija tijela za koja se sumnja da pripadaju Mariju Tolicu i Verneru Ajdariju bit ce obavljena 4. sijecnja, kažu u nadležnim istražnim službama u BiH. Navodno su njihova tijela premještana pa su iz grobnice na podrucju Kaknja završila u plitkom grobu u blizini Hadžica. (S. P.)


Podijeli: Facebook Twiter