Isprazni - doniraj - recikliraj u Rojcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na parkiralištu Društvenog centra Rojc u subotu će se održati akcija prikupljanja tekstila, odjeće i obuće koju u suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca i Socijalnom zadrugom Contus iz Pule, provodi udruga Zelena Istra i Komunalni servis iz Rovinja.

Centar ponovne uporabe

Akcija ima humanitarni karakter, budući da će se novac od prikupljenog tekstila uložiti u osnivanje Socijalne zadruge Humana Nova Pula, čiji je krajnji cilj pokretanje centra ponovne uporabe u Istarskoj županiji te zapošljavanje društveno isključenih osoba. Cilj zadruge je doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode i okoliša.

Svi oni koji se žele riješiti tekstila, tekstilne odjeće i obuće koje zbog pohabanosti više nije moguće nositi, donirati ili pokloniti, ali ne žele da to završi na odlagalištima otpada, moći će na parkiralištu Rojca od 9 do 13 sati donijeti odjeću i obuću koja tako sigurno neće završiti u smeću. Štoviše nakon obrade, sav prikupljeni tekstil postat će ponovno upotrebljiv, redizajniran ili pretvoren u potpuno novi proizvod.

Organizatori napominju da će sva prikupljena odjeća i obuća biti odvezena u Čakovec u Humanu Novu, socijalnu zadrugu koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom

- Upravo istu takvu zadrugu planira se osnovati i u Puli s ciljem osnivanja centra ponovne upotrebe koji bi također zapošljavao osobe s invaliditetom, poticao održivi razvoj lokalne zajednice, pridonio smanjenju siromaštva te očuvanju prirode i okoliša, rekla je Irena Burba iz Zelene Istre. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter