Ispod šatora će mjesto zauzeti rekordnih 110 izlagača

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

- Veliki šator koji će vas ove godine dočekati otvorenih vrata, bit će pun bogate ponude maslinovih ulja, ali i drugih proizvoda koja se usko vežu uz maslinova ulja, a ovogodišnji rekordni broj od 110 izlagača dokazuje da je manifestacija mjesto susreta potrošača i proizvođača vrhunskih proizvoda, kazao je na današnjoj konferenciji za medije uoči 13. Dana mladog maslinovog ulja vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti. Ovogodišnja međunarodna manifestacija održava se u Vodnjanu od 17. do 19. studenog, a okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja. Organizator manifestacije je Grad Vodnjan, suorganizatori Turistička zajednica grada Vodnjana, LAG južne Istra, udruga Agroturist Vodnjan, Poljoprivredna zadruga Vodnjan te tvrtke Castelier i Contrada, pokrovitelj Istarska županija, a tu su i brojni sponzori. 

Dođite sa svojim uljima po savjet 

- Promoviranje mladih maslinovih ulja prije trinaest godina bila je samo jedna inovacija, a danas je to na našem području tradicija usmjerena ljubiteljima ulja. Dani mladog maslinovog ulja upravo su pravo mjesto da dođete i kušate najbolja maslinova ulja. Ovogodišnja ulja su vrlo karakteristična, izvrsna, živa i prikazuju karakterističnost sorti i područja uzgoja. Paleta sorata na manifestaciji je bogata te je ovo pravo mjesto da dođete i sa svojim uljima te da vam stručnjaci daju svoj komentar ulja. Ponovljen je uspjeh u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018. gdje je Istra ponovo najzastupljenija regija, a najveći broj ekstradjevičanskih ulja dolazi upravo iz Vodnjana, kazala je predsjednica udruge Agroturist Vodnjan Ester Geissa Đurić.

Bogat trodnevni program manifestacije donosi i druge sadržaje i to ne samo ispod velikog šatora. Tijekom tri dana manifestacije uobičajeno Vodnjanom prođe oko 20 tisuća posjetitelja koji uživaju u programima pod šatorom većim od 1.700 četvornih metara u kojem se svoje proizvode i usluge nudi više od 100 proizvođača maslinovih ulja te drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tijekom sva tri dana organizirani su obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina. 

Iz velike kuhinje izlazi 8.000 jela 

Stručnjaci su na usluzi posjetiteljima vođenih degustacija u bogatom Oil baru. Tijekom manifestacije održavaju se edukacije i informiranja široke javnosti o važnosti konzumiranja mladog maslinovog ulja, jer upravo je njemu i posebno posvećena ova manifestacija. Posebna se pažnja obraća afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni brend i u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio voditeljica stručne službe udruge Agroturist Vodnjan naglasila je da se u Vodnjanu mogu dobiti odgovori na pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, o proizvodnji maslinovog ulja te o raznovrsnosti i kvaliteti ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Sportski dio programa odnosi se na atletsku utrku Vodnjanom ExtraVergin Olive Run u subotu s početkom u 10 sati.

Direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić naglasila je da će se svakodnevno održavati cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare s područja Istre i Kvarnera. Iz velike kuhinje izaći će više od 8.000 jela koja se pripremaju od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja. Manifestacija nudi tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Primjerice u petak od 14 do 17 sati gostuje kuhar Alessandro Caviello povodom obilježavanja Tjedna talijanske kuhinje u svijetu. Ulaz na manifestaciju je besplatan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter