Ispod površine puno je problema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijevremeni izbori i stanje u Opcini Višnjan bile su u ponedjeljak navecer glavne teme konferencije za novinare lokalnog IDS-a i SDP-a, odnosno njihovih sada vec bivših vijecnika u opcinskom vijecu. Sredinom prošlog tjedna Vlada je, podsjetimo, donijela rješenje o njegovom raspuštanju buduci da do kraja godine nije donijelo proracun, niti odluku o privremenom financiranju.

- Želimo da javnost sazna što su uzroci prijevremenih izbora, želimo da se vidi katastrofalno stanje u koje je dovedena Opcina Višnjan i da se kaže da je to posljedica poslovanja i nacina rada u proteklih sedam godina, rekao je Bruno Radoš, predsjednik bivšeg Kluba vijecnika IDS-a i HSS-a.

Njegovi kolege Miodrag Majkus, Ivan Poleis i Nedeljko Radovcic te SDP-ovac Ljubomir Sirotic istaknuli su da poštuju odluke Vlade te da nisu iznenadeni prijevremenim izborima, s obzirom da s druge strane, one nacelnika Angela Matticha i vijecnika njegove nezavisne liste, nije postojala volja da se to sprijeci.

Podsjetili su na svoje neslaganje s nacelnikovim nastojanjima da se proracun donese zadnjeg radnog dana, bez konstruktivne rasprave, cime su dovedeni pred gotov cin.

- Izbori su posljedica autokratskog i diktatorskog ponašanja nacelnika i njegovih satelita te neuvažavanja tudeg mišljenja, u ovom slucaju cak i vecine, rekao je Radoš. Prema njegovim rijecima, lošim i nikakvim planiranjem i krivim slaganjem prioriteta Opcina je dovedena u situaciju da su joj najbolje nekretnine rasprodane, dugovi skoro tri puta veci od godišnjih izvora prihoda, placaju se vecinom samo kamate, ne odraduju se prioriteti mještana, vec im se uvecavaju nameti povecanjem prireza, komunalnog doprinosa, komunalne naknade i ostalih troškova.

- Vec duže vrijeme upozoravano da je takvo stanje neodrživo, a sada sve na što smo upozoravali dolazi na vidjelo. Želimo vjerovati da nacelnik i njegova garnitura nece krivicu za sve to svaliti na leda oporbi, mada se ne bi tome cudili. Dugovanja, neisplacene place, neostvareni projekti, povecanja naknada i drugi problemi nisu nastali s datumom raspisivanja izbora, nego davno prije. Zato govorimo da su izbori samo vrh sante leda, a ispod površine skriva se puno više problema stvorenih u proteklih sedam godina, zakljucio je Radoš. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter