Ispod nule: Studeno je sinoć bilo i pulskim palmama


Mjesec studeni pred sam je kraj počeo opravdavati svoje ime - sinoć se živa u termometrima i na jugu Istre spuštala do temperaturne nule, na nekim lokacijama čak i ispod nje. Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu u 7 sati je u Puli izmjereno nula stupnjeva Celzija, a na pulskom aerodromu 0,3 stupnja.

Postaje istarskog meteorološkog portala Istrameta mjerile su pak na Puljštini negativne vrijednosti - jutros u Betigi (Barbariga) zabilježili su -1,9 stupnjeva, na Stanciji Peličeti -1,1 stupanj, u Medulinu -0,7 stupnjeva, u Vodnjanu -0,2 stupnjeva Celzija… Ne treba stoga čuditi da su vozači, pogotovo oni sa šireg pulskog područja, ujutro morali posegnuti za strugalicama ne bi li skinuli led s vjetrobrana i na vrijeme stigli na posao.

Stisnulo je danas u cijeloj Istri pa je u Pazinu u 8 sati DHMZ izmjerio -6,4 stupnja Celzija, u Poreču u 7 sati -1,3 stupnja!

A da je zaista studeno, pokazuje i slika s pulske rive gdje su radnici Herculanee u zimsko ruho jutros zamatali palme da bi ih zaštitili od temperaturnih minusa i mraza. Feniks palme osjetljive su na niske temperature, a unazad nekoliko godina neke od njih su i nepovratno stradale uslijed ekstremnih hladnoća za ove krajeve. Srećom, jutrošnji su se temperaturni ekstremi, koji su se ogledali u čvrstom mrazu na zelenim površinama, brzo povukli pred jutarnjim suncem pa je na pulskom aerodromu već u 11 sati DHMZ izmjerio 7,1 stupanj.

Očekivano najhladnije bilo je na Pazinštini. Rekord dana od -7,6 stupnjeva Celzija Istramet je zabilježio na postaji Ivoli. Slijedili su ga Lanišće s -7,1 i Kolodvorska u Pazinu s -7,0 stupnjeva. Čak 13 njihovih postaja na Pazinštini, Buzeštini, Ćićariji, Učki i Labinštini registriralo je temperature ispod minus pet stupnjeva. Smrzavala se dakle i istočna obala, ali i zapadna, što nije toliko uobičajeno.

Tako je u Gornjem Picudu (Umag) Istramet zabilježio -4,2 stupnja, u rovinjskoj Valbruni -1,5 stupnjeva, a u porečkoj Peškeri -1,4 stupnja Celzija. Ovakve će temperature studeni, koji je do zahlađenja proteklog vikenda bio natprosječno topao, svesti u kakav-takav statistički prosjek.

Od sutra nas čekaju nešto više temperature - prema DHMZ-u ne bi smjelo biti negativnih vrijednosti, čak ni u Pazinu, gdje se očekuje naoblaka i istočni vjetar, uz raspon temperatura od 1 do 7 stupnjeva. Naoblaka se sa zapada očekuje i nad obalnim gradovima - u Puli, Poreču i Rovinju, uz buru i tramuntanu. Temperature će od petka i dodatno porasti za stupanj, dva, uz ponovno sunčano vrijeme, ali neće prelaziti deset stupnjeva čak ni na obali.

Jaka bura će na nekim lokacijama dostizati i olujne udare, a u subotu bi se trebala smirivati. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter