Ispod nove kupole plivat će morski psi i raže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aquarium Pula korak je bliže ostvarenju svog dugo očekivanog projekta "Rekonstrukcija centralnog prostora utvrde". Najteži dio posla odradio se jučer kada se na krov utvrde podigla čelična kupola. Ona je smještena na mjesto nekadašnje topničke obrtajne kupole, čime se utvrda Verudela približila svom izvornom, austrougarskom obliku. Originalna kupola uklonjena je 1943. godine, sa svim elementima topničkog postrojenja i odvezena u Italiju kako bi se pretopila, a čelik iskoristio u ratne svrhe.

Izvorni austrougarski oblik

Promjer nove kupole je preko 14 metara, a njena velika težina, od čak 19 tona, zahtijevala je upotrebu najveće kamionske dizalice u Istri. Kupola se podigla u dva dijela, koja su se zatim spojila na prethodno pripremljenim betonskim temeljima na krovištu. Prije same kupole, na drugi kat postavio se i šesterokutni bazen, treći po redu koji se smješta u središnji dio. Dva bazena su već unijeta da bi se mogle izgraditi nove etaže, a treći je čekao završetak izrade kupole. Sva tri bazena su jednakih dimenzija, zapremnine od oko 50 tisuća litara svaki, a dovezeni su u Pulu već izrađeni.

Utvrda Verudela jedinstvena je u Puli po radu uloženom u njeno čuvanje i zaštitu, jer su osim kupole sanirani šetnice i objekti na krovištu, zidni plašt topničkog bloka, kaponiri u rovu te unutrašnji prostori koji su svakodnevno održavani. Kako doznajemo od vlasnice Aquariuma Pula Milene Mičić, projekt "Rekonstrukcija centralnog prostora forta Verudela i prenamjena u akvarijsku izložbu" je započeo 2015. godine izradom idejnog projekta od strane arhitektonskog ureda "Hiperprostor d.o.o." iz Zagreba. Međutim, sama ideja postoji od 2006. godine.

- U međuvremenu je više arhitekata nudilo različita rješenja za izradu kupole, ali je tek navedeni arhitektonski ured uspio zadovoljiti sve zahtjeve Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iz Pule. Projekt se financira gotovo isključivo vlastitim sredstvima još od 2010. godine i do sada je uloženo preko 4 milijuna kuna, većinom za izradu dokumentacije i zaštitu zidnog plašta tog topničkog bloka (800 tisuća kuna) te sredstvima iz kredita Zagrebačke banke i HBOR-a (3.1 milijuna kuna), navodi nam Mičić.

Dodaje da je projekt sufinanciran od strane Ministarstva turizma za izradu projektne dokumentacije (40 tisuća kuna) i za arheološka istraživanja od grada Pule (10 tisuća kuna).

Dugoročni mediteranski postav

U novim bazenima, veli nam, tematski će se izložiti morski psi i raže te na taj način istaknuti trenutna problematika drastičnog smanjenja njihovog broja u svijetu.

- U potkupolnom prostoru za ovu godinu smještamo kajmana i tropske slatkovodne ribe, no dugoročno planiramo i taj dio posvetiti mediteranskom postavu te istaknuti problematiku invazivnih i termofilnih vrsta koje su sve češće prisutne u Jadranu, veli nam Mičić.

Kupola od 19 tona

Nova kupola izrađena je od čelika, ukupnog promjera više od 14 metara, četiri metra visine i težine preko 19 tona. Za nju su pripremljeni betonski temelji na bivšem kruništu stare kupole. Nakon postavljanja slijede završni radovi: izolacija i strojarski elementi.

Fort dio jedinstvenog obrambenog sklopa

Obalni fort Verudela nalazi se na poluotoku 200-tinjak metara udaljen od obale, na nadmorskoj visini 31 metara. Zajedno s obližnjom baterijom San Giovanni, činio je jedinstveni obrambeni sklop građen krajem 19. stoljeća (1881. do 1886. godine). Fort je peterokutnog tlocrta, sa središnjim dijelom valjkaste osnove, na vrhu koje je bio obrtajni top s dvije topničke cijevi promjera 280 mm. (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter