Ispod Goyine slike otkrili 'drugog Goyu'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Analizirajuci Goyin Portret don Ramona Satuea, koji se nalazi u amsterdamskom Rijksmuseumu, strucnjaci su otkrili drugu sliku slavnoga španjolskog slikara, prenosi El pais. Otkrice je omogucila nova tehnika kemijske analize uz pomoc fluorescentnih rengenskih zraka.

Znanstvenici su, analizirajuci slojeve slike, otkrili da je ispod nje skriven portret nekog casnika napoleonske vojske. Njegovo lice nije najbolje definirano, ali konjanicka odora i oznake cina pokazuju da je rijec o generalu. Možda je rijec cak i o Josephu I. Bonaparetu, španjolskome kralju pod francuskom okupacijom i starijem Napoleonovu bratu.

Za Rijksmuseum rijec je o velikom otkricu. Portret don Ramona Satuea jedino je Goyino djelo sacuvano u nekom nizozemskom muzeju. Nizozemski strucnjaci pretpostavljaju da je Goya (1746.-1828.) naslikao francuskoga casnika izmedu 1808. i 1813., kada se francuska vojska povukla iz Španjolske. Nekoliko godina poslije Goya je preko nedovršena osvajaceva portreta koji bi ga mogao kompromitirati naslikao Satuea. Novo je djelo s vremenom postalo jednim od najvrednijih slikarevih platna. Kada 2013. bude dovršena rekonstrukcija Rijksmuseuma, slika ce se vratiti u njegovu središnju zgradu. (H)


Podijeli: Facebook Twiter