Ispod EU prosjeka numerički, ne i kvalitetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija i Istarska županija najrazvijeniji su dijelovi Hrvatske. U tim je krajevima indeks razvijenosti premašio 125 posto državnog prosjeka tog indeksa. Sreću da živi na tih 22 posto teritorija Hrvatske ima oko 30 posto njezinih stanovnika. Nasuprot tome, 35 posto stanovništva živi u 11 županija čiji je indeks razvijenosti manji od 75 posto državnog prosjeka, a te županije zauzimaju gotovo 59 posto teritorija  Hrvatske. Zagreb i Zagrebačka županija i dalje čine najvažniju društveno-ekonomsku jezgru Hrvatske. Tu je, na samo 6,6 posto površine Hrvatske, okupljeno 25 posto stanovništva, ostvaruje se gotovo 70 posto investicija u dugotrajnu imovinu i tu živi 26,8 posto zaposlenih. Sekundarne jezgre nalaze se u Primorsko-goranskoj županiji i Istri, dakle u priobalju.

Podaci su to koje donosi prvo Vladino izvješće o stanju prostora u Hrvatskoj, a predstavila ga je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Statistički podaci ukazuju na to da u Hrvatskoj na jednom četvornom kilometru živi 75,71 stanovnik, što je za jednu trećinu ispod prosjeka EU (115 stanovnika na četvorni kilometar).

Satelitska snimka o pokrovu zemljišta iz 2006. godine pokazuje da je 3,6 posto površine Hrvatske promijenjeno utjecajem čovjeka (inače, prema dokumentima prostornog uređenja, 6,7 posto teritorija planirano je za građevne površine). Što se tiče infrastrukture, Hrvatska je sasvim prihvatljivo opremljena cestovnom mrežom i infrastrukturom za distribuciju nafte i plina, ali problem su željeznica i riječni promet. U idućih deset godina trebala bi se razvijati energetska proizvodna postrojenja, s naglaskom na obnovljive izvore energije.

Sukladno Zakonu o zaštite prirode, zaštićeno je 8,36 posto ukupne kopnene i morske površine Hrvatske (status nacionalnog parka, parka prirode), a ekološka mreža rasprostire se na 47 posto kopnenog i 38,5 posto morskog teritorija.

Premijer Zoran Milanović zaključio je da Hrvatska može postati jedna od najbolje uređenih zemlja u Europi ako uvede reda u svoj prostor. 

- Mi smo možda numerički ispod standarda EU, ali nismo kvalitativno. Puno razvijenih zemalja također nije naseljenije od Hrvatske, infrastrukturu treba graditi tamo gdje ima ljudi, inače nema smisla, zaključio je premijer raspravu o stanju u prostoru u Hrvatskoj. (Jagoda MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter