Isplativije je proizvoditi sir nego prodavati mlijeko

Zbog niskih otkupnih cijena proizvodnja mlijeka, a tome i broj krava u Istri i dalje će se smanjivati (Milivoj MIJOŠEK)
Zbog niskih otkupnih cijena proizvodnja mlijeka, a tome i broj krava u Istri i dalje će se smanjivati (Milivoj MIJOŠEK)

Sadašnje otkupne cijene mlijeka nisu nimalo motivirajuće za proizvođače, pa će se zbog toga proizvodnja mlijeka u Istri još više smanjivati, rečeno je među ostalim na sastanku tridesetak članova Udruge proizvođača mlijeka Istre Mlikarica s novim direktorom Riječke mljekare Željkom Kisićem.

Otkako su prije nekoliko godina problemi s preniskim otkupnim cijenama mlijeka i kašnjenjem isplata kulminirali, isporuka istarskog mlijeka za Riječku mljekaru do danas se smanjila za čak 80 posto. Dok su se neki proizvođači u toj situaciji riješili dijela svojih krava i prestali isporučivati pa i uopće proizvoditi mlijeko, neki su zadržali krave ali su od mlijeka počeli proizvoditi sir i druge mliječne proizvode.

Otvoreno dvadesetak sirana

Na taj je način u posljednjih nekoliko godina u Istri otvoreno dvadesetak malih sirana, koje sasvim lijepo opstaju na tržištu, a postižu i uspjehe osvajajući za svoje proizvode nagrade na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima. Ipak, siguran otkup mlijeka od strane velikog i pouzdanog sustava mnogim je uzgajivačima poželjna opcija, pa su se ovom sastanku odazvali ne samo proizvođači mlijeka koji sada još uvijek isporučuju mlijeko Riječkoj mljekari, već i oni koji su to ranije činili pa prestali, kao i oni koji svoje mlijeko isporučuju drugim istarskim mljekarama i siranama.

Iako je naglasio kako domaćeg mlijeka nedostaje i kako bi njegova tvrtka bila zainteresirana ne samo za povećanje otkupa mlijeka iz Istre već i za povećanje proizvodnje odnosno stočnog fonda, direktor Riječke mljekare Željko Kisić istarskim je proizvođačima mogao ponuditi jedino iste uvjete po kojima se mlijeko otkupljuje i sada. Riječ je o otkupnoj cijeni koja se kreće od 1,80 do 2,30 kuna po litri, ovisno o kvaliteti isporučenog mlijeka. Predsjednik udruge Mlikarica Silvano Orbanić u ime svojih kolega iznio je stav da je u Istri ekonomski neodrživa proizvodnja mlijeka za cijenu manju od 3,50 kuna po litri. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter