Isplati se telefonirati iz inozemstva


Do 1. srpnja stanovnici pograničnog područja bili su pod stalnim oprezom zbog visokih cijena roaminga. Kome se u lipnju mobitel, ili neki drugi uređaj sa sim karticom hrvatskog operatera, spojio na baznu stanicu slovenskog ili talijanskog telekoma ostao je bez svih kuna na računu ili dobio astronomski račun, ovisno o tome je li koristio bonove ili pretplatu. Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji domaći operateri su po sili zakona morali promijeniti cjenike, ali samo u dijelu koji se tiče korištenja usluga u roamingu. Odnosno, cijene su ostale iste ukoliko se usluge koriste u Hrvatskoj, a čak su do deset puta niže ako se s hrvatskom sim karticom koriste usluge putem baznih stanica telekom operatera iz neke od drugih zemalja članica.

Odluka domaćih operatera da neće sniziti cijene u Hrvatskoj dovela je do toga da su neke usluge sada jeftinije ako se mobitel spoji na inozemnu baznu stanicu nego na hrvatsku.

Za očekivati je da će turisti u Umagu, Savudriji ili Crvenom vrhu ubuduće radije ručno odabrati mrežu sjevernijih inozemnih operatera koji će im nuditi jeftinije usluge nego hrvatski. To se može očekivati i za mještane sjeverne Istre koji budu imali potrebe zvati nekoga u zemljama EU-a. Jedino trebaju paziti na primljene pozive jer se "gostovanje" u mreži stranog operatera naplaćuje 66 lipa za svaku minutu primljenog poziva.

Valja napomenuti da usluga poziva u inozemstvo nije jedina koja je jeftinija u roamingu nego u Hrvatskoj. Internet promet u roamingu je svega 0,4 lipe za kilobajt, odnosno 4,26 kuna za megabajt, dok u Hrvatskoj mnogi plaćaju internet promet po cijeni većoj od pet kuna za megabajt s tom razlikom da je obračunska jedinica 50 lipa za 100 kilobajta. Cijene ostalih telekom usluga u roamingu su skuplje. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter