Isplacuje li sindako sebi prekovremene?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto gradonacelnik Umaga Vili Bassanese skriva od javnosti koliko su poimence dobili novca za prekovremene sate u prošloj godini osobe koje rade u njegovom Uredu, ukljucujuci njega, pitanje je koje je na konferenciji za novinare postavio predsjednik gradske podružnice IDS-a Marinko Blaževic.

- Na vijecnicko pitanje o troškovima za prekovremene sate naveo je broj sati u svakom gradskom odjelu, ali i ne koliko su dobili on, njegovi zamjenici i djelatnici u Uredu gradonacelnika, niti je naveo propise na temelju kojih su takve isplate moguce. Saznali smo da Bassanese sebi isplacuje prekovremene sate, te smo redovitim putem to željeli provjeriti, ali sindako u pisanom odgovoru nije dao tražene podatke.

Odgovor mi je trebao dati u roku od dva tjedna, ali cekao sam ga više od 130 dana, cime sustavno krši Statut Grada i poslovnik o radu Vijeca, istaknuo je Blaževic. Celnik podružnice IDS-a upozorava da Zakon o placama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi ne spominje prekovremeni rad dužnosnika.

- Obzirom na prilicno visoke place, nikad dosad u Umagu ni jedan sindako nije to sebi isplacivao, niti smo ikad culi da je to ucinio neki ministar ili župan. Ako su Bassanese i njegovi zamjenici dobili novac za prekovremene sate, tražimo da nam kažu na temelju kojih propisa, istaknuo je Blaževic.

Arden Sirotic, clan predsjedništva IDS-a, upozorio je na smanjenje sredstava za cak 13,5 posto u prvom ovogodišnjem rebalansu proracuna za potrebe triju osnovnih škola - hrvatske, talijanske i glazbene. Radi se o nemalih oko 400 tisuca kuna koje dodjeljuje država, pri cemu IDS smatra da Grad mora osigurati taj novac da bi škole mogle normalno raditi.

Tajnik stranke Fabio Jelicic ustvrdio je da sredstava ima, jer je rebalansom gradonacelnik predložio 290 tisuca kuna više za zaposlene (uz postojecih 6,5 milijuna kuna za 30 novozaposlenih), za još 255 tisuca povecali bi se troškovi za usluge, ali ne znaju koje, kao što se ne zna kamo ce u upravi ici dodatnih 450 tisuca kuna za materijalne troškove.

Kao još jedan nonsens, Jelicic je spomenuo 70 tisuca kuna za kamene teniske lopte koje stoje kao ukras na novom kružnom toku, cemu valja pridodati još 24 tisuce kuna za troškove njihovog postavljanja. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter