Ispitivanje dvojnog identiteta slikarstvom

S otvorenja izložbe u ECPD-u
S otvorenja izložbe u ECPD-u

U prostoru ECPD-a u Puli iza Augustovog hrama otvorena je izložba petero autorica nazvana “Identitet u kreativnosti”. Organizator je Udruga Studio Valeria, a izložbom se prezentiraju slike žena umjetnica koje ispituju svoj dvojni identitet kroz slikarstvo. Zastupljeni su radovi Jan Ejsymontt iz Engleske, koja živi i radi u Rovinju, Johanne Schierhuber iz Austrije, koja živi u Istri, Christine Fardell iz Švedske, koja živi u Medulinu, Nine Dragan Belić iz Umaga, koja sad živi i radi u Puli te Istre Lazarić Toner iz Medulina koja živi u Engleskoj, a preksinoć je otvorila izložbu.

Akademska umjetnica Nina Dragan Belić pokazala je svoj odnos prema širini, čistoći, beskonačnosti, životu bez granica. Trenutno se bavi fuzijom stakla uz primjenu i drugih materijala.

Kroz rad Christine Fardell vidljiva je ljubav prema životinjama i prirodi, a ona želi da se njenim radom "Rapsodija u žutom" osjeti veselje i zadovoljstvo postojanja u trenutku.

Engleskinja Jan Ejsymontt dvama uracima prikazala je odnos prema samoj sebi. Sam je rad inspiriran ljepotom prirode, planeta i osjećajem straha. Duhovnošću je inspirirana Johanna Schierhuber iz Austrije koja putuje po Dalekom istoku, a trenutno je u Šri Lanci i Indiji gdje proučava budizam te je i rad inspiriran grafitima iz hrama koje je vidjela na proputovanju. Izložila je i skulpturu sačinjenu od naplavina koja predstavlja rovinjsku batanu.

Istra Lazarić Toner izložila je slike nastale u Ajdovščini, inspirirana mirom i tišinom koje osjetila na vrhu planine, a to su i tri djela koje predstavljaju njen odnos prema mjestu u kojem živi u Engleskoj, u kojem se u jednom danu mogu osjetiti četiri razna vjetra, tako da njene radove povezuje snaga prirode.

Otvaranje su uveličale dvije mlade glazbenice, Andrea Krunić koja je svirala sintesajzer i flautistica Marina Dadić. Izložba se može pogledati do kraja siječnja tijekom radnog dana ili po dogovoru. (Mladen RADIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter