Ispitana dr. Vesna Bosanac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska policija ispitala je proteklih dana i ratnu ravnateljicu vukovarske bolnice Vesnu Bosanac na temelju kaznene prijave koja je protiv nje podignuta u Srbiji. Iz MUP-a su nam potvrdili tu informaciju, ali nisu htjeli govoriti o tome za što se tereti doktoricu Bosanac.

No, kako neslužbeno doznajemo, rijec je o prijavi što ju je u Srbiji podnijela fizicka osoba, ne službeno tijelo, i radi se o dva slucaja ranjenika srpskih neprijateljskih vojnih formacija koji su se lijecili u vukovarskoj bolnici. Jedan se odnosi na smrt Bobana Gacica u bolnici, zbog cega je uhicen i Tihomir Purda.

Drugi je slucaj navodno zlostavljanje cetvorice srpskih ranjenika. Naime, oni su najprije bili smješteni u zasebnoj sobi, ali kad je ona bila pogodena granatom, ravnateljica bolnice odlucila ih je prebaciti u hodnik, gdje su vec bili razmješteni ranjeni hrvatski branitelji. Vesnu Bosanac sumnjici se da je ranjene Srbe smišljeno rasporedila medu branitelje kako bi ih izvrgnula maltretiranju.

- To su sve nevjerojatne gluposti za koje me okrivljuju. Ali nisam iznenadena srpskim postupcima. Srbi su nas prije 20 godina ubijali i klali, a sad bi nam još i sudili. Oni su takvi, cilj im je unositi u Hrvatsku nemir i zabrinutost. Ali nije mi jasno zašto u Hrvatskoj postoje ljudi koji im i dalje vjeruju, pa nas danas ispituje hrvatska policija, rekla nam je Vesna Bosanac.

Ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang prijatelj je Vesne Bosanac i bio je, kaže, zapanjen kad ga je ona upoznala s cinjenicom da su je hrvatski policajci saslušali temeljem predmeta koji je otvoren u Srbiji.

- Ta je kaznena prijava posljedica srbijanskog zakona iz 2003. godine kojim su se proglasili nadležnima za ratne zlocine na teritoriju cijele bivše Jugoslavije. Da mi je netko tijekom Domovinskog rata rekao da ce Srbija optužiti Vesnu Bosanac, zakljucio bih odmah da Hrvatska nema nade, da cemo izgubiti rat. Jer agresor samo u slucaju da je pobjednik može pokretati tako prljave postupke kao što je ovaj protiv doktorice Bosanac. Nju sam imenovao ravnateljicom jer je, osim što je strucnjak, visoko eticna osoba. Svjedocio sam da je prema neprijateljskim ranjenicima postupala prema svim konvencijama, pa i više od toga. Pozivam stoga ponovno predsjednika Josipovica i molim ga da s politikom pomirenja ne nastavi na štetu hrvatskih branitelja, komentirao je ogorceni Hebrang.

U Državnom odvjetništvu tvrde da se radi o provjerama podataka koje je Hrvatska dobila od Srbije u radu zajednickog povjerenstva dviju zemalja za razmjenu popisa optuženih ili osudenih za ratne zlocine. Slucaj Tihomira Purde, koji je zajedno s Dankom Maslovom i Petrom Janjicem donedavno u Srbiji bio osumnjicen za ratni zlocin, intenzivirao je rad povjerenstva, pa je hrvatska strana dobila podatke o još osam osoba protiv kojih u Srbiji postoje predmeti koje je otvorilo još vojno tužiteljstvo bivše države.

Kako je dogovoreno na povjerenstvu, tužitelji te informacije provjeravaju da se ne ponovi slucaj poput Purdinog, koji je zbog višegodišnje indolencije domacih institucija uhicen u BiH po tjeralici raspisanoj na temelju starog vojnotužiteljskog spisa cija je osnova bila Purdino priznanje iznudeno silom i prijetnjama u srpskim logorima. Sukladno medudržavnom dogovoru, nakon što se prikupe iskazi osoba pod sumnjom i drugih svjedoka, specijalno tužiteljstvo za ratne zlocine u Srbiji razmotrit ce osnovanost otvorenih predmeta protiv hrvatskih državljana.


Podijeli: Facebook Twiter