Ispitana cetvorica vukovarskih lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Županijskome sudu u Vukovaru u utorak su ispitana cetvorica svjedoka u sklopu istražnog postupka srbijanskog Tužiteljstva za ratne zlocine koje sumnjici ratnu ravnateljicu i ratnog kirurga vukovarske bolnice Vesnu Bosanac i Jurja Njavru u za pocinjenje ratnog zlocina protiv ranjenika i bolesnika 1991. godine.

Glasnogovornik Županijskoga suda u Vukovaru Milan Kojic izjavio je novinarima da su cetiri svjedoka ispitana po zamolnici Odjela za ratne zlocine Višeg suda u Beogradu, ne navodeci pritom imena ispitanih svjedoka.

"Nitko nije optužen. Rijec je o fazi istrage", rekao je Kojic i dodao da na ispitivanju nisu bili nazocni srbijanski istražitelji, ali je bila tadašnja i sadašnja ravnateljica bolnice Vesna Bosanac. Objasnio je da hrvatske sudbene vlasti "mogu poduzeti samo one radnje koje Viši sud u Beogradu traži da se poduzmu na osnovi medunarodnog ugovora koji je zakljucen izmedu Republike Hrvatske i bivše SRJ o pružanju medunarodne pravne pomoci u gradanskim i kaznenim parnicama".

Jedan od svjedoka koji je danas ispitan u istražnome postupku, lijecnik vukovarske bolnice Vladimir Emedi  potvrdio je novinarima da su osim njega ispitani i ratni lijecnici Mladen Ivankovic, Tomislav ?uranac i Tomislav Kovacic.

"Ispitivanje se odnosilo na sudbinu cetvorice pripadnika bivše JNA kojima je 1991. godine kao ranjenicima bila pružena skrb u vukovarskoj bolnici i dislociranom odjelu u Borovo Commercu u Borovu naselju", rekao je Emedi i dodao da su se lijecnici u vukovarskoj ratnoj bolnici prema svim pacijentima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, odnosili na isti nacin, pružajuci im najprimjereniju skrb.

"Jedan od ranjenih vojnika bivše JNA Saša Jovic može posvjedociti o dobrom i humanom radu vukovarskih lijecnika", rekao je Emedi. Bosanac je novinarima izjavila da ne zna tocan broj bivših pripadnika JNA koji su se lijecili u vukovarskoj bolnici 1991., ali tocni podaci postoje u medicinskoj dokumentaciji koja je nakon okupacije Vukovara odnesena iz bolnice i još je u Beogradu.

"Iako je za mene teško prisjecati se tih dana, htjela sam biti nazocna saslušanju. Vjerujem da ce sutkinja, koja je dobila informacije od svjedoka DA je tijekom rata bilo teško i lijecnicima i bolesnicima i ranjenicima, proslijediti iskaze u Beograd", porucila je i dodala da ocekuje da ce sud koji je pokrenuo istragu "dobiti relevantne cinjenice i shvatiti" da su sve optužbe protiv nje i dr. Njavre, koji je umro 2008. godine, neutemeljene.


Podijeli: Facebook Twiter