Ispit zrelosti palo 4 posto istarskih gimnazijalaca

(N. VILIĆ/CROPIX)
(N. VILIĆ/CROPIX)

Po analizi koju nam je izradio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u Istarskoj županiji je ovogodišnju državnu maturu polagalo 1.328 učenika, i to 557 gimnazijalaca i 771 učenik četverogodišnjih strukovnih škola, a uz njih još 116 kandidata koji su srednju školu završili ranijih godina.Maturu nije uspjelo položiti 23 učenika iz istarskih gimnazija, što je oko četiri posto, 210 iz strukovnih škola te 101 ostali kandidat. Oni su ocijenjeni negativnom ocjenom iz barem jednog ili dva obavezna ispita, ili mu pak uopće nisu pristupili.

Kod hrvatskog i engleskog jezika gimnazijalci su većinom birali težu, A razinu, a strukovnjaci onu osnovnu B. Tako je 430 gimnazijalaca i 270 učenika strukovnih škola iz Istre pisalo hrvatski A razinu, a osnovnu je rješavalo 111 gimnazijalaca i 444 strukovnjaka. Slična je situacija i s engleskim jezikom, koji se najčešće bira kao obavezni strani jezik - A razinu su pisala 363 gimnazijalca i upola manje strukovnjaka, 174, dok je B polagalo 134 učenika iz gimnazija i 434 iz strukovnih škola.

Kod matematike situacija je drukčija, i jedni i drugi učenici u većem su postotku pristupili B razini. Teži je ispit iz ovog obaveznog predmeta pisalo značajno više gimnazijalaca - 220, a samo 47 učenika iz strukovnih programa.

Gledajući pojedinačne uspjehe učenika u Istri, najbolje, sa 100 posto točnosti, riješena su dva ispita iz matematike više razine, a isti učenici su u potpunosti riješili i ispit iz fizike kao izbornog predmeta. Također je bez greške po jedan učenik riješio ispit niže razine matematike, zatim psihologije i informatike. Čak četiri učenika iz Istre koji su sa 100 posto riješili ove ispite dolaze iz jedne škole - pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter