Ispit iz matematike riješila sto posto bez po muke

Selena Stojanović (K. FLEGAR)
Selena Stojanović (K. FLEGAR)

Selena Stojanović, učenica Ekonomske škole Pula, uvrstila se među najuspješnije hrvatske maturante riješivši na državnoj maturi ispit iz matematike na osnovnoj razini sto posto. Ova buduća studentica Financijskog menadžmenta na Fakultetu ekonomije i turizma "Mijo Mirković" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile razoružava svojom jednostavnošću, skromnošću i iskrenim odgovorima. Za preostala dva predmeta ne zna postotke, ali je vesele ocjene, četvorka iz hrvatskog i petica iz engleskog.

Konstantno učenje

- Zadovoljna sam rezultatima! Za matematiku sam više-manje očekivala da će tako biti, ali hrvatski me iznenadio, jer mi inače baš ne ide, pa mi je ta četvorka odlična. Nisam se pretjerano dodatno pripremala za državnu maturu. Trudim se biti konstantna u učenju tijekom cijele školske godine. Hrvatskom sam se intenzivnije posvetila tri tjedna prije ispita, engleski nisam dirala, a matematiku sam zapravo usput ponavljala dajući instrukcije i pomažući prijateljicama, kaže nam.

Matematiku je oduvijek voljela i od malih nogu joj je jednostavno dobro išla. Taj je prirodni talent u petom razredu osnovne škole prepoznala njena tadašnja razrednica i profesorica matematike Maja Kalebić, pa ju je uključila u dodatnu nastavu i ekipna natjecanja. Za srednju Ekonomsku školu odlučila se u zadnji tren, zato što joj je program najbolje "ležao", a nije željela gimnaziju, već nešto određenije za svoje buduće školovanje. Njena je sestrična uspješno studirala ekonomiju, pa je znala što otprilike može očekivati. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja nastavila se ekipno natjecati iz matematike, pod mentorstvom profesorice Mire Pincan Rukavina, a uspješnim nastupima na županijskom i međužupanijskom natjecanju stekla je pravo sudjelovanja na državnom natjecanju iz računovodstva, za što ju je pripremala profesorica Tatjana Rukavina.

Brojevi u životu

- Nekad sam željela biti profesorica matematike, ali sad više nisam sigurna. Ne znam još što bih voljela raditi u životu. Biti poduzetnica? Hmmmm… vidjet ćemo. Financijski menadžment u poslovnoj ekonomiji sam upisala jer mi se najviše svidio i otvara brojne mogućnosti. A tu ima i najviše brojeva! otkriva nam kroz smijeh.

Ljeto prije fakultetskih obaveza provodi odlazeći na more, družeći se i izlazeći s prijateljima. Odlučila je da ove godine neće potražiti sezonski posao, dok je prošle radila u jednom dućanu, što je bilo poprilično naporno. Od drugih interesa izdvojila je čitanje, koje obožava, posebno fantasy i ljubavne romane (poput serije knjiga Bratstvo crnog bodeža J. R. Ward), dok se sportom, točnije odbojkom, prestala baviti s početkom srednje škole. Vjerojatno bi joj i hrvatski išao bolje, a tako i njenim vršnjacima, da nadležni osuvremene i učine zanimljivijim popis lektira, razmišlja Selena. Za državnu maturu veli da nije bila zahtjevna, a srednjoškolcima i vršnjacima poručuje da ne propuštaju previše školskih sati, koncentrirano prate nastavu i vode bilješke, jer onda neće trebati puno štrebati. Onima kojima matematika predstavlja bauk, savjetuje da je pokušaju uključiti u svakodnevni život i "prevesti" zadatke u stvarne situacije, jer će tada i naizgled nerazumljivi zadaci postati jednostavni. (K. FLEGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter