Ispit iz matematike: Plesačice zbunile maturante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvosmislena i komplicirana ispitna pitanja koja nimalo ne nalikuju na ona s prošlih državnih matura te težina zadataka, koja je povećana, samo su dio pritužbi ovogodišnjih maturanata koji su u ponedjeljak pristupili B razini ispita iz matematike. Izlazak na ispit iz osnovne razine matematike bio je najmasovniji na ovogodišnjoj maturi jer za tu se razinu odlučilo čak 70 posto maturanata, odnosno njih 22.308, koliko ih je evidentirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Iako su maturanti i njihovi roditelji jučer e-mailovima obasipali novinske redakcije te su svoju ogorčenost iznosili i putem društvenih mreža, a grupa "Stop maltretiranju maturanata" vrlo je brzo okupila više od tri tisuće članova, načelnica Službe općih poslova i odnosa s javnošću Nacionalnog centra Alenka Buntić Rogić ističe da je ta ustanova zaprimila svega dvije do tri pritužbe, što je u odnosu na broj maturanata koji su pisali test zanemarivo.

- Dok se zadaci ne objave, teško je bilo što komentirati. Nakon svakog testa iz obveznih predmeta uvijek ima primjedbi da je bilo teško, no prave žalbe najčešće stižu nakon objave ocjena. Tada učenici imaju 48 sati za žalbu, kaže Buntić Rogić.

Rezultate s testiranja na maturi, kao i svoje testove, maturanti će dobiti 7. srpnja, a iako Nacionalni centar nije zaprimio masovnije pritužbe, upoznati su s iskazivanjem bijesa maturanata po društvenim mrežama, kaže Buntić Rogić.

Ono što je kod maturanata izazvalo najviše negodovanja činjenica je da je većina prošla posebne pripreme za državnu maturu na kojima su rješavali zadatke od prijašnjih godina, no ovogodišnji ispit nije nimalo nalikovao tim zadacima.

Jedan od zadataka koji izaziva polemike među maturantima je onaj u kojem se tražilo da izračunaju broj plesača u folklornom klubu.

- Jedan od zadataka je otprilike glasio da u folklornom klubu u mješovitim parovima četiri žene nemaju svog para. Dalje piše da je od ukupnog broja plesača i plesačica moguće napraviti sedam parova i pitaju koliko ima žena u klubu. Između je bila rečenica koja je zbunjivala, pa je, ovisno kako je shvatiš, odgovor mogao biti 9 ili 11, kaže jedan od maturanata.

Nisu samo plesačice uzrok glavobolje maturanata. Navode primjer zadatka u kojem biciklist ide brzinom 10 km/h od A do B. Auto kreće dva sata kasnije brzinom 64 km/h i dođe deset minuta prije biciklista, a ono što treba izračunati jest udaljenost od A do B.

U pobuni maturanata najglasniji su učenici strukovnih škola, no ne nedostaje ni gimnazijalaca, a kako nam je napisala učenica zagrebačke Upravne škole, nakon tri godine nastave matematike i pohađanja pripreme za B razinu na ispitu je doživjela razočaranje.

- Ove godine B razina matematike uopće nije bila po principu prijašnjih godina. Zbog 70 posto učenika koji su prijavili B razinu matematike zadaci su napravljeni još teže. Ne mogu reći da nije bilo laganih zadataka, naprotiv, ali većina zadataka uopće nije za nižu razinu. Zadaci su dvosmisleni i komplicirani. Gimnazijalci koje poznajemo te grupa koju smo napravili na Facebooku govori koliko učenika je nezadovoljno maturom iz matematike, kaže ova maturantica. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter