Ispijanje kave nije povezano s kronicnim bolestima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispijanje kave ne povecava opasnost od srcanih oboljenja ili raka niti razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je njemacka studija koja je obuhvatila više od 40.000 ljudi i pratila ih gotovo deset godina.

Rezultati studije objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition trebali bi dopuniti prethodne studije koje su davale oprecne rezultate, a neki su rezultati kavi pripisivali povecani rizik od srcanih tegoba, raka, srcanog udara i drugih bolesti.

"Naši rezultati pokazuju da uživanje kave nije štetno za zdrave odrasle osobe kad je rijec o opasnosti od kronicnih bolesti", kaže Anna Floegel, voditeljica studije i epidemiologinja na Njemackom institutu za ljudsku prehranu u Potsdam-Rehbruecke.

Autori su prikupili podatke o navikama ispijanja kave, prehrambenim navikama i vježbanju te zdravstvenim podacima više od 42.000 odraslih Nijeamaca koji nisu bolovali ni od kakve kronicne bolesti.

Sudionike su pratili devet godina i ustanovili da osobe koje piju kavu i oni koje to ne cine imaju podjednake izglede razviti neku od kardiovaskularnih bolesti, srcani udar, dijabetes ili rak.

Tako je 871 osoba od njih 8.689 koje ne piju kavu kronicno oboljelo, a u skupini koja je pila više od dvije šalice kave dnevno oboljelo je 1.124 od 12.137 pracenih osoba, što je oko 10 posto u obje skupine.

S druge strane, znanstvenici su ustanovili da osobe koje piju kavu imaju manje izgleda razviti dijabetes tipa 2, što je oblik koji ne zahtijeva primanje inzulina i povezan je s pretilošcu, nego osobe koje ne piju kavu.

Prema istraživanju 3,2 posto osoba koje su pile cetiri šalice kave na dan razvilo je dijabetes tipa 2, a u skupini onih koji uopce ne piju kavu takvih je bilo 3,6 posto.

Nakon zbrajanja svih cimbenika koji utjecu na dijabetes, kao što su povišena tjelesna težina i pušenje, autori su ustanovili da uživaoci kave imaju 23 posto manje izgleda razviti dijabetes.

To ne znaci da kava sprjecava razvoj dijabetesa 2, ali istraživanja na životinjama upucuju da bi neki sastojci kave mogli imati pozitivan ucinak na metabolizam.

Ne poticemo ljude da pocnu piti kavu ako je ne vole, vec rezultati studije pokazuju da oni koji to cine ne moraju mijenjati navike kako bi smanjili mogucnost da obole od kronicnih bolesti, rekao je Rob van Damn, profesor na Nacionalnom sveucilištu u Singapuru.


Podijeli: Facebook Twiter