Ispedalirao 735 kilometara iz Ferrare do Rovinja

(Sandro PETRUZ)
(Sandro PETRUZ)

Ogroman test izdržljivosti, kako fizičke tako i psihičke pregrmio je Venerino Tosini, koji je na sedlu svog bicikla prešao trasu dugu 735 kilometara od talijanskog grada Ferrare, u kojem živi posljednjih četrdesetak godina, do Rovinja, u kojeg se, kako veli, na prvi pogled zaljubio kada je ga je vidio prije gotovo tri desetljeća.

Naime, u Rovinju je davne 1987. godine stekao drage prijatelje jer je u vrijeme svečanosti bratimljenja talijanskog grada Adrije i Rovinja u tu čast preplivao Jadran. Tada je za 41 sat preplivao 57 milja, od bazena Delfin u Rovinju do otoka Albarella u delti Poa, dvadesetak kilometara od Adrije, koja više nije na moru čije ime dijeli.

- Ovog puta odlučio sam spojiti dvije zemlje i dva grada biciklom. Trebalo mi je punih petnaest sati da iz Ferrare, gdje živim posljednjih desetljeća, stignem do Rovinja, kazao nam je ovaj vitalni šezdesetdvogodišnjak, pravi Iron Man, koji se i danas rado prisjeća fešte koje su mu Rovinjci, predvođeni Darijom Činićem, ondašnjim direktorom Turističke zajednice, priredili kada je preplivao Jadran.

- Bila je to fešta koja se pamti čitav život, ponovit će Tosini, koga su i za ovog posljednjeg podviga u Rovinju čekali prijatelji i obitelj.

No, mjesta za dugi razgovor nije bilo. Tek malo odmora, opskrba pićem, nekoliko riječi i zagrljaji i Venerino Tosini bio je spreman za pokret. Iz Rovinja cilj je bio gradić Bosaro, u kojem je rođen. A Bosaro, administrativno u provinciji Rovigo, tek je 25 kilometara bliži Rovinju od Ferrare!

Ipak, prije samog povratka gospodin Tosini nam je otkrio da je najveći napor osjetio pri kraju puta, na usponu u Limskom kanalu, ali i da je sve teško bivalo kao odneseno rukom kada je na putu susretao i pozdravljao druge bicikliste. Dobrom raspoloženju, veli, pripomogao je i krasan pejzaž Istre.

Na pitanje što sada slijedi i kakav podvig priprema, gospodin Tosini rekao je da je na redu ponovno more i plivanje. U planu mu je, i to uskoro, preplivati od francuske Korzike do otoka Elba u Tirenskom moru, a tu ima i koja stotina kilometara! (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter