Ispade današnjeg HDZ-a Tuđman ne bi tolerirao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS-ov Ivan Jakovčić, jedan od najiskusnijih hrvatskih političara, rijetko kada iskazuje pesimizam u javnim nastupima. Ipak, u razgovoru kojeg smo – na hrvatske i europske teme – vodili nakon terorističkog napada Bruxelles – malo je svijetlih tonova, posebice kada se radi o politici nove hrvatske Vlade i njezinoj politici prema Istri.

- Kako ste doživjeli teroristički napad na Bruxelles?

- Bilo je zaista strašno. Mjesto na aerodromu gdje se tragedija dogodila je mjesto gdje uvijek baš točno u to vrijeme prolazim na avion. Da se eksplozija dogodila u srijedu, a ne u utorak bio bih tamo. No, to je manje bitno. Bitno je da se borba protiv nastavlja. Bilo je puno propusta i ako Unija ništa ne nauči iz toga, onda nam ona niti ne treba. Samo zajedništvom i to dubljim nego do sada možemo pobijediti i ostati slobodni jer se upravo o slobodi i radi.

- Je li se Europa preplašila migranata s Bliskog i Srednjeg Istoka, odnosno muslimana?

- Važno je da milijunima muslimana koji žive s nama u Europskoj uniji pružimo iskrenu ruku i zajedno s njima iskorijenimo zlo. Terorizam ne bira žrtvu već sije strah, dok današnji terorizam još poziva na rat među vjerama. To je ono što se ne smije dogoditi jer tada bismo mi izgubili, a teroristi bi pobijedili. To je najopasniji scenarij u ovom trenutku. Svakako ga moramo izbjeći razotkrivanjem svih onih koji na raznim stranama takvim raspletom priželjkuju svoj uspjeh.

- Kako komentirate prve poteze premijera Oreškovića u vanjskoj politici i njegov prijem u Bruxellesu. Snalazi li se tamo bolje nego u Zagrebu?

- Ne vidim ništa značajnog u nastupu Oreškovića u Bruxellesu. Znamo da na engleskom jeziku savršeno komunicira pa je to sigurno prednost. Nadam se da će uskoro imati vremena i za razgovor s eurozastupnicima kako bismo pomogli u boljem snalaženju i stvaranju korisnijih odnosa. Što se situacije u Hrvatskoj tiče gledajući to pomalo izdaleka sve mi izgleda jako tužno. Nakon 25 godina bavljenja politikom moram konstatirati da je Hrvatska potpuno potonula. Previše je tamnih oblaka i ne vjerujem da će nas sadašnja garnitura razvedriti.

- Slovenija je najavila uklanjanje žice s granice - je li pobijedio razum, na kojeg ste, s pozicije europarlamentarca, višestruko pozivali?

- Hvala Bogu sve govori da će se žica ukloniti. Najnovije optužbe slovenske Vlade na račun bivše hrvatske Vlade još jednom pokazuju koliko je nisko u tom dijelu politike pala slovenska Vlada. Uvijek sam zagovarao najprijateljskije moguće odnose Hrvatske i Slovenije i to činim i sada. Nadam se sa će razum prevladati i kad je korištenje imena teran u pitanju.

- Kako se u briselskoj administraciji gleda na novu hrvatsku koalicijsku vlast?

- Koliko razumijem, ovdje u Bruxellesu svi vrlo pomno prate novu vlast, ali naravno još ne reagiraju radikalnim mjerama. Ono što se dešava u kulturi i u medijima jako sve zabrinjava. Kao što su Mađarska i Poljska morali doći u Europski parlament objasniti svoje poteze, tako bi mogla proći i Hrvatska. To bi bio veliki promašaj. Pozivam sve aktere na hrvatskoj političkoj sceni da okrenemo ploču radikalizma u pravcu veće tolerancije. Pogotovo nam je to potrebno danas kada se očito rađa jedna nova Europa. Kada se mijenjaju stari politički odnosi i stvaraju novi, kada svjedočimo vrlo opasnim trendovima zatvaranja u nacionalne torove.

- Kako kao iskusan političar gledate na prve mjeseci vladanja desne Vlade i njezine svjetonazorske pritiske na neistomišljenike?

- Mnogo toga što smo čuli i vidjeli nije se dešavalo ni u ratno vrijeme. Bio sam čvrsta opozicija tadašnjem HDZ-u na čelu s Tuđmanom, ali moram ustvrditi kako Tuđman mnoge ispade sadašnjeg HDZ-a ne bi tolerirao. Već smo bili svjedoci da pokoravanje medija ili totalitarni obračuni se na kraju obiju o glavu onima koji to provode. Ako ovako nastavi, sadašnja vlast, brže nego što misli, radi na svom sigurnom kraju. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter