Island suspendirao pregovore s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova islandska vlada odlučila je kroz referendum konzultirati svoje građane o nastavku pristupnih pregovora s Europskom unijom i do tada će prekinuti pregovore.

Islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson obavijestio je u četvrtak navečer povjerenika za proširenje Štefana Fuelea da je nova vlada odlučila prekinuti pristupne pregovore s Europskom unijom i da ih neće nastaviti prije nego što se održi referendum. Vlada će pripremiti izvješće o stanju pregovora i razvoju događaja unutar EU-a od kada je Island podnio zahtjev za članstvom i uputiti ga u parlament u raspravu.

Povjerenik Fuele je istaknuo da Komisija sada čeka na taj izvještaj i istaknuo da je u interesu obiju strana da se odluka donese na osnovi temeljitog promišljanja, ali da nije ni u čijem interesu da se na odluku dugo čeka.

Island je započeo pregovore u srpnju 2010. i do sada je zatvorio trećinu pregovaračkih poglavlja. Nakon izbora u travnju dvije pobjedničke stranke koje su formirale novu vladu, centristička Stranka napretka i desna Stranka neovisnosti, objavile su da će održati referendum o članstvu u EU-u.

Sve nedavne ankete pokazuju da Islanđani nisu skloni ulasku u Europsku uniju i uglavnom se slažu da Island ne prihvatiti zajedničku europsku politiku na polju ribarstva koje je jedan od glavnih izvora prihoda na otoku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter