Island: Punjeni ovčji želuci i prženi jezici bakalara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuhinja Islanda prvenstveno se temelji na vikinškom nasljeđu, izvorna je, vrlo jednostavna i zanimljiva

Nisam baš sigurna da će naša nogometna reprezentacija kada se 15. ovog mjeseca nađe u srazu s islandskim kolegama imati vremena za pokoji lokalni gastro užitak. Sudeći prema tek prvom pogledu na nacionalnu gastro listu ove u svakom slučaju za naše prilike neobične i zanimljive zemlje, sada i po nogometu, možda je i bolje da ne nađu vremena. Zanimljivi nazivi gotovo egzotičnih jela mogli bi im teško pasti na želudac pa stoga ne smijem ni pomisliti na što bi, u tom slučaju, još hrvatski nogomet mogao spasti.

Kako sam pročitala na web portalu Coolinarika, unikatna i pomalo bizarna kuhinja Islanda vrlo je zanimljiva ljubiteljima neobičnih jela koji mogu uživati u sirovom mesu lososa, punjenim ovčjim želucima, kuhanoj ovčjoj glavi, prženim obraščićima i jezicima bakalara, fermentiranom mesu morskog psa, loju kitova ili perajama tuljana. Hm, uistinu zanimljivo, zar ne?

Budući da su Islanđani temeljem istraživanja provedenog 2006. četvrta najsretnija nacija na svijetu, možda bi se naši reprezentativci ipak mogli malo potruditi, pa bi, slijedom toga, te islandske sreće i njih moglo malo dopasti. Inače, kuhinja Islanda prvenstveno se temelji na vikinškom nasljeđu, izvorna je, vrlo jednostavna i zanimljiva. Evo nekoliko recepata i fotografija s web stranice marelica84. (V. MEDVEDEC)

 

Zanimljivosti: Jezične složenice i kitovi

Iako djeca s 11 godina počinju učiti danski i engleski, sve se strane riječi prevode na islandski pa je brokula šparoga-kelj (pergilkal), kristal salata je glečer salata (joklasalat), a avokado, lovor-kruška (larpera).

Oko Islanda živi 15-tak vrsta kitova koje otočani smatraju običnim ribama pa je lov zabranjen tek 1989. Ne želite li naljutiti domaćine, ne stavljajte se na stranu kitova ili, još bolje, ne potežite tu temu.

 

Juha od kruha

Sastojci: 200 g raženog kruha, 125 ml vode, 50 g suhih šljiva, 1 limun, 1 žlica džema od naranče, 2 žlice šećera; za posluživanje:100 ml slatkog vrhnja

Priprema: Kruh stavite u lonac, zalijte s vodom i pustite da odstoji oko 15 minuta. Usitnite u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom tako da smjesa bude u potpunosti tekuća. Stavite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte jedan sat uz povremeno miješanje.

Dodajte šljive koje ste narezali na manje komade, limun narezan na ploške, džem od naranče, šećer, dobro promiješajte i kuhajte još oko 10 minuta. Prije posluživanja izvadite ploške limuna, a toplu juhu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.

 

Namaz od lososa

Sastojci: 200 g dimljenog lososa, 2 jaja, 2 žlice majoneze, 1-2 žlice kiselog vrhnja, 1 žlica narezanog vlasca

Priprema: Losos fino nasjeckajte ili lagano usitnite električnom sjeckalicom, ali ne u potpunosti. Jaja tvrdo skuhajte, ogulite, dobro zgnječite vilicom i umiješajte u losos. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje i vlasac. Dobro promiješajte i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Poslužite uz krekere ili kriške prepečenog kruha.

 

Riblji popečci

Sastojci: 500 g ribljih fileta, 100 g luka, 2 žlice pšeničnog oštrog brašna, 1 žlica gustina, 2 jaja, 1 žličica soli, papar, 150 ml mlijeka, ulje za prženje; za umak: 180 ml majoneze, 2 žličice cvjetnog meda, 2 žličice senfa, 1 žlica narezanog vlasca, sol

Priprema: Grubo nasjeckanu ribu pomiješajte s nasjeckanim lukom. Dodajte brašno, gustin, razmućena jaja, sol, papar i mlijeko te sve dobro promiješajte. Ostavite stajati 30 minuta. Žlicom na dasku izvadite smjesu, oblikujte kuhinjskom lopaticom i stavljajte na vruće ulje. Pecite na srednjoj vatri do zlatne boje te okrenite. Majonezu pomiješajte s medom, senfom, vlascem i popaprite. Popečke poslužite s umakom, kuhanim krumpirom i salatom od rajčica. Umak možete ublažiti sa 100 ml kiselog vrhnja.

 

Sarice ili sorur

 

Sastojci: za podlogu - 3 bjelanca, 3 i pol dl šećera u prahu, 200 g samljevenih badema; krema - 225 g maslaca, 3dl šećera u prahu, 3 žumanjca, 1 i pol žlica kakakaa, 3 žličice skuhane jake kave, 1 čokolada za kuhanje

Priprema: Umutiti u snijeg bjelanjke i šećer, dodati bademe. Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje, pa vaditi žlicom hrpice, malo ih oblikovati kao zdjelicu, peći na 180 stupnjeva Celzija 10 minuta. Za kremu sve sastojke umutiti redom: maslac, šećer, žumanjci, kakao, kava, dok se ne dobije fina krema. Pečene kolačiće premazivati kremom te ostaviti da odstoje u frižideru da se krema stvrdne pa ih umakati u rastopljenu čokoladu za kuhanje.

 


Podijeli: Facebook Twiter