Island: Prosvjed za referendum o članstvu u EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuća proeuropskih Islanđana prosvjedovalo je u utorak navečer uspred islandskog parlamenta tražeći održavanje referenduma o članstvu Islanda u Europskoj uniji, dok su zastupnici raspravljali o zakonu o potpunom prekidu pregovora s EU-om.

Pošto su u svibnju prošle godine preuzele vlast, Napredna stranka i Stranka neovisnosti zamrznule su pregovore o članstvu u EU-u, a parlament sada raspravlja o potpunom prekidu pregovora - bez referenduma koji su vladajuće stranke bile obećale održati.

"Bit će strašno ako se prihvati ova parlamentarna rezolucija o odustajanju od članstva u EU-u. Postat ćemo europska zabit", rekao je 68-godišnji Gudni Johannsson, jedan od prosvjednika koji su se okupili drugi dan zaredom. Policija je procijenila da je bilo oko 3.000 okupljenih. Riječ je o najvećim prosvjedima na Islandu od financijske krize 2009. godine.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja većina Islanđana želi da vlada završi pregovore s EU-om prije nego organizira referedum o članstvu. Islandska vlada u petak je objavila da će odustati od kandidature za ulazak u Europsku uniju bez provođenja referenduma koji su bile obećale dvije euroskeptične stranke na vlasti. Ta odluka nije bila neočekivana budući da je vlada već raspustila tijela za pregovaranje s EU-om, a njihov je rad obustavila početkom kampanje za parlamentarne izbore 2013. U svibnju su se dvije stranke ipak dogovorile da će u svom programu predvidjeti referendum na kojemu se očekivala pobjeda protivnika članstva u EU-u.

Reykjavik je zahtjev za članstvo u EU-u podnio 2010. Iako je Island pridružen EU-u kroz Schengensku konvenciju i Europski gospodarski prostor, glavna zapreka članstvu je ribolov, tema koje se Bruxelles i Reykjavik nisu ni dotaknuli u dosadašnjim pregovorima. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter